Companii

Auditorii resping acuzatiile presedintelui ANSVM

30.06.2004, 00:00 16

Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) a respins ieri acuzatiile presedintelui Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM) privind "afilierea" societatilor de audit cu firmele ale caror situatii financiare le verifica.
ANSVM este asociatia societatilor de brokeraj de pe piata romaneasca de capital, iar presedintele acesteia, Siminel Andrei, afirmase luni ca auditorii din Romania nu poarta nici o responsabilitate legala pentru rapoartele intocmite, iar aproximativ 80-90% dintre firmele de audit sunt "afiliate" societatilor listate pe piata de capital.
Reprezentantii auditorilor au precizat ieri ca legislatia romaneasca stabileste responsabilitati clare si sanctiuni pentru companiile de audit in cazul ilegalitatilor. Presedintele asociatiei brokerilor mai afirmase ca auditorii au fost "partasi" la unele fraude, intrucat nu exista sanctiuni si chiar firmele de audit au cerut modificarea legislatiei pentru a nu putea fi trase la raspundere.
Auditorii sustin ca afirmatiile oficialului ANSVM sunt nefondate, avand caracter tendentios, care calomniaza profesia de auditor financiar, fiind formulate la modul general, fara exemplificari de cazuri reale.
Potrivit auditorilor, CAFR functioneaza dupa o legislatie moderna, in care au fost preluate cele mai noi prevederi ale reglementarilor europene in domeniu auditului financiar. Auditorii mai precizeaza ca abaterile constatate pot fi sanctionate si penal daca situatiile intrunesc elementele de infractiune.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO