Companii

Austriecii de la Agrana au prins „gustul” agriculturii

Austriecii de la Agrana au prins „gustul” agriculturii
14.04.2010, 23:06 247

Agrana Romania, filiala locala a grupului austriac cu acelasinume si cel mai mare producator local de zahar, intentioneaza sainfiinteze trei companii - Agrana Buzau, Agrana Tandarei si AgranaAgro - si sa isi extinda activitatea pe plan local pe segmentulagricol, fara a renunta insa la afacerea din industriazaharului.

"Vom face agricultura, dar nu putem da mai multe detalii inacest moment, deoarece mai trebuie sa obtinem o aprobare a planuluide business din partea actionarilor companiei la finalul acesteiluni. Businessul de zahar va ramane insa in continuare, nu vomrenunta la el", a declarat Emilian Dobrescu, reprezentant generalal Agrana Romania, companie cu afaceri de aproximativ 160 mil. euroin 2008. Producatorul nu si-a publicat deocamdata rezultatelefinanciare pe anul trecut.

Pana la finalul anului trecut grupul austriac Agrana era prezentpe plan local prin intermediul companiilor Agrana Romania (careproducea zahar la fabricile din Buzau si Neamt), AGFD Tandarei(productie de amidon in judetul Ialomita), Agrana Juice RomaniaVaslui (suc de fructe).

Incepand cu luna viitoare, in componenta grupului vor intra sicompaniile Agrana Buzau, Agrana Tandarei, in judetul Ialomita,ambele cu activitati in fabricarea zaharului si a altor produsealimentare, si Agrana Agro, in judetul Neamt, cu activitati incultivarea plantelor nepermanente si a cerealelor, respectiv orez,plante leguminoase si plante producatoare de seminte pentruproductia de uleiuri, potrivit informatiilor disponibile intr-unraport remis de companie Bursei de Valori Bucuresti. Toate celetrei companii vor fi societati cu raspundere limitata.

Reprezentantii Agrana au luat decizia de a isi extindeactivitatea in Romania la aproximativ sase luni dupa ce ComisiaEuropeana a micsorat cantitatea de zahar brut care poate firafinata in Romania, incepand cu octombrie 2009, ca urmare afinalizarii perioadei de tranzitie stabilita pentru producatorii dezahar dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Filiala localaa Agrana detine aproximativ 30% din piata zaharului, estimata lapeste 350 de milioane de euro, si are ca principali competitoricompaniile Lemarco si Zaharul Oradea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO