Companii

Avansul din Romania sustine afacerile grupului ungar farma Richter

Avansul din Romania sustine afacerile grupului ungar farma Richter

Erik Bogsch, managing director al grupului Richter

06.08.2008, 19:35 17

Grupul farmaceutic ungar Richter, unul dintre principalii jucatori din Europa Centrala si de Est, a inregistrat in primele sase luni ale acestui an vanzari de 74,7 mil. euro pe piata locala, in crestere cu 68,2% comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor din raportul trimestrial.
Evolutia din Romania a fost cea mai importanta raportata de Richter, in conditiile in care vanzarile pe piata ungara au scazut cu 41%, iar cele din SUA cu 23,1%. Dupa Rusia, Romania este a doua tara din punctul de vedere al veniturilor generate in cadrul grupului ungar. Richter a intrat pe piata locala in 1998, prin achizitia fabricii Armedica din Targu-Mures, pentru ca in ultimii ani sa-si consolideze pozitia prin achizitii de cateva zeci de milioane de euro in distributie si retail.
Astfel pe segmentul distributiei de medicamente, Richter detine Dita Import Export pentru care a platit 14,5 mil. euro in 2006 si Pharmafarm, tranzactie de peste 13 mil. euro derulata anul trecut. In retail, Richter a ajuns in doi ani la o retea de 165 de unitati prin achizitii.
Cumulat, distributia si retailul au inregistrat venituri de 67,8 mil. euro in prima jumatate a acestui an, cu 84,7% mai mult fata de perioada similara din 2007, pe fondul consolidarii rezultatelor Pharmafarm si a unor farmacii achizitionate. Romania a generat in acest interval 95% din afacerile grupului din distributie si retail, segment pe care grupul a contabilizat pierderi operationale de aproximativ 4,5 mil. euro.
Divizia farmaceutica a Richter a raportat venituri de 12,6 mil. euro pe piata locala, in crestere cu 8,6%. Brandurile cu cele mai bune evolutii au fost Postinor (contraceptiv), Zeplan (cardiovascular), Quamatel (gastrointestinal), Mydocalm si Novynette (contraceptiv oral). De la inceptul acestui an, grupul ungar si-a schimbat modul de raportare, astfel incat rezultatele sunt prezentate distinct pe fiecare regiune.
Dintre companiile farmaceutice care si-au anuntat rezultatele pana in acest moment pe piata locala, A&D Pharma (distributie&retail) a raportat o crestere a vanzarilor de 28%, pana la 254 mil. euro, in timp ce profitul net a scazut cu 92%. Producatoru ceh Zentiva a inregistrat o scadere de 33% a vanzarilor cumulate pe piata locala pana la 33 mil. euro. Pe de alta parte, din productia locala, Zentiva a obtinut un profit de 6 mil. euro, in crestere cu 73% fata de primele sase luni din 2007.
Vanzarile totale ale grupului Richter au atins in perioada ianuarie-iunie 453,2 mil. euro, in crestere cu 1,95 fata de acelasi interval din 2007. Luna trecuta, grupul ungar a anuntat ca preluarea competitorului polonez mai mic Polpharma nu se va finaliza. Pentru ca au renuntat la afacere, actionarii Polpharma vor plati o penalizare de 40 mil. dolari. Ulterior, Richter a anuntat ca si-a marit participatia la GZF Polfa si ca a investit 65 mil. euro intr-o fabrica in Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO