Companii

AVAS: Nu este o perioada propice pentru a privatiza Antibiotice Iasi

11.08.2008, 18:12 18

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va relua privatizarea producatorului de medicamente Antibiotice Iasi in momentul in care actiunile vor recupera scaderea survenita de la inceputul anului.
"A scazut cu peste 20% din pretul actiunilor la data aceea. S-au recuperat aproximativ zece procente, mai este de recuperat (...). Avem timp sa asteptam data propice pentru a o scoate din nou la privatizare. Acum nu este o perioada propice. Pe baza scandalului si nerefacerea cotei de imagine, pe neterminarea unor investitii, scandalul creat si pe criza europeana si mondiala de capital am ajuns la concluzia ca nu este momentul oportun", a spus Teodor Atanasiu, presedintele AVAS citat de Mediafax.
Potrivit presedintelui AVAS, se estimeaza ca la sfarsitul anului compania sa recupereze decalajul pierdut din valoarea actiunilor, insa numai calculele de la vremea respectiva vor decide daca este oportun sau nu sa fie scoasa din nou la privatizare.
El a mai spus ca pentru Antibiotice se doreste un investitor capabil sa faca investitiile necesare.
Privatizarea celui de-al treilea mare producator local de medicamente, programata pentru luna martie a acestui an, a fost stopata de AVAS in urma unui proces dintre sindicate si Guvern. Potrivit informatiilor existente la acea data in piata, aceste neintelegeri au determinat doua-trei grupuri de investitori interesate de producatorul iesean sa se retraga din cursa.
Antibiotice a fost lansata la privatizare prima data in urma cu opt ani, mai multe grupuri internationale aratandu-se interesate.
In lunile premergatoare privatizarii, caietul de sarcini al Antibiotice a fost cumparat numai de doua societati, Pliva din Croatia si Alapis din Grecia, dupa ce 53 de companii au depus o scrisoare de intentie.
Antibiotice, cu o cota de piata de 3%, reprezinta ultima companie din industria de medicamente la care statul detine actiuni si care indirect ii permite sa controleze productia si pretul unui segment extrem de important in activitatea medicala: medicamentele antiinfectioase (antibioticele).
Teodor Atansiu a adaugat ca in intreaga Europa firmele producatoare de medicamente se unesc si se strang in mari concerne ca sa poata face fata concurentei.
"Antibiotice are un program de investitii ambitios, care dezvolta aceasta societate si o aduce in postura de a fi si mai profitabila decat este. Dar acele investitii se fac cu bani, nu cu povesti sindicale, iar banii trebuie sa-i puna cineva. Statul roman nu are voie sa participe la o majorare de capital social pentru ca se numeste ajutor de stat si pentru ca este interzis in UE. Este nevoie de un capital privat, care poate veni numai de la cel care cumpara actiunile", a afirmat Atanasiu, citat de Mediafax.
Potrivit ultimelor date disponibile in piata, AVAS ar urma sa reia, in septembrie sau octombrie, privatizarea Antibiotice Iasi, una dintre metodele de vanzare analizate fiind licitatia cu strigare, metoda criticata de catre sindicatele producatorului.
In 2007, Antibiotice a inregistrat o cifra de afaceri de 229,42 mil. lei (68,7 mil. euro), in cresterea cu 17,2% comparativ cu cea din 2006.
AVAS care detine 53% din actiunile producatorului a schimbat in aprilie conducerea companiei, cand a adus-o in pozitia de director general pe Coca Cascaval, fostul director de marketing. Ea ii succede in functie lui Ioan Nani, care a preluat postul nou infiintat de director general adjunct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO