Companii

Avocatul care a coordonat tranzactii de 150 mil. € in farma: Va fi un an al celor care se salveaza

Avocatul care a coordonat tranzactii de 150 mil. € in farma: Va fi un an al celor care se salveaza
05.01.2010, 00:00 75

Bogdan Stoica, partener in cadrul firmei de avocatura PopoviciNitu & Asociatii, care a fost implicata in ultimii doi ani intranzactii de peste 150 mil. euro pe piata farmaceutica, spune caanul 2010 va fi "al celor care se salveaza", va fi un an deconsolidare pentru jucatorii mari care "isi vor imbunatati multpozitiile si cotele de piata".

"Cred ca 2010 va aduce si alte tranzactii, dar ele vor fipreponderent orientate catre jucatori de mai mici dimensiuni.Probabil ca primele sase luni din 2010 vor fi cele mai grele pentruindustrie. Micii jucatori vor avea de-a face cu o perioada extremde grea, probabil ca multi dintre ei vor disparea. Fie pur sisimplu se vor inchide, fie vor fi preluati de jucatori mai maricare datorita fortei vor putea face fata mediului neprietenos", aspus Stoica intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Stoica, 35 de ani, a fost implicat in deal-uri precum preluareaproducatorului LaborMed de catre Advent International pentru 123mil. euro (de partea vanzatorilor), a MedLife de catre un fond alSociété Générale pentru circa 20 mil. euro (de parteavanzatorilor), in tranzactia Ged - Diamedix de 12,5 mil. euro (departea vanzatorilor) si in preluarea de catre LaborMed a unuiportofoliu de 12 branduri al companiei PlantExtrakt (de parteavanzatorilor). Cea mai recenta tranzactie a fost vanzarea a 36% dinMedLife de catre familia Marcu si International Finance Corporation(IFC).

"Dificultatea procesului a constat in primul rand in acordareacatre noul intrat a confortului necesar convietuirii in cadrul uneicompanii in care detine un pachet minoritar de actiuni si unde inmod evident incearca sa-si mentina o pozitie care sa-i asigureintr-un termen mediu un exit rezonabil", a explicat Stoica.

Deal-uri mai dificile in prezent

Avocatul explica faptul ca o tranzactie este mult mai dificilain prezent din perspectiva vanzatorilor decat ar fi fost acum doi,trei ani.

"Piata (farmaceutica - n.red.) a suferit niste modificari carenu pot fi desprinse din contextul general economic. Acum doi aniera o piata orientata preponderent spre vanzatori, o piata avanzatorilor. Acum este mai degraba o piata a cumparatorilor.Acestia sunt cei care isi permit o atitudine mai ofensiva si oabordare ceva mai stricta. Gradul lor de maleabilitate s-a redus sieste in acord cu piata", a afirmat avocatul.

Industria farmaceutica inclusiv cea a serviciilor medicaleprivate s-a dovedit rezistenta la criza economica, pastrandu-siritmul de crestere in lei. Cu toate acestea, avocatul spune ca auexistat si aici scaderi ale evaluarilor, insa nu la fel dedramatice ca in alte domenii.

Care sunt particularitatile tranzactiilorfarma?

"Se poate mentiona domeniul de autorizatii si avize in ceea cepriveste operarea, productia, punerea pe piata, comercializareaproduselor si a serviciilor din domeniul medical. Este cu sigurantacel mai reglementat domeniu din punct de vedere legal si cei carecumpara vor fi in pozitia de a acorda o atentie sporita domeniuluide autorizatii si avize. Vor trebui de asemenea sa-si ia si unrisc. Riscul ca dupa cumpararea afacerii sa apara modificarilegislative care afecteaza semnificativ businessul cumparat. Ingeneral investitorii sunt dispusi sa-si asume riscul legislativ datfiind ca niciun vanzator nu va putea garanta niciodata evolutiacadrului legislativ", explica Stoica.

Un proces similar celui de la MedLife dureaza in medie cinciluni, insa avocatul spune ca pentru alte dealuri finalizarea seface dupa sapte luni.

"In 2010 nu stiu daca sunt mai mult de doi - trei jucatori careisi pot permite sa urmeze un proces atat de lung. S-ar putea caunii dintre ei sa fie presati de anumite imprejurari si sa faca unproces restrans, care nu da posibilitatea vanzatorilor sa sedeschida unui numar atat de mare de persoane si nici posibilitateainteresatilor de a avea suficient timp pentru a cunoaste companiape care o cumpara", este de parere Stoica.

Cei mai afectati sunt jucatorii mici

In industria serviciilor medicale private, actionarii CentruluiMedical Unirea (CMU) sunt interesati de vanzarea unui procent dincompanie, demersurile fiind demarate de mai multe luni. Atat CMU,cat si MedLife se numara printre retelele de clinici private demari dimensiuni din Romania.

"Cei care sufera cel mai putin sunt cei mari. Ei au capacitateasa se adapteze mult mai usor. Clinicile mici mai degraba au stagnatsau au scazut si vor avea niste momente cruciale in perioada careurmeaza. Ele au fost probabil o solutie pentru o patura sociala laun anumit moment care din pacate acum sufera si ea. Inevitabil vorsuferi clinicile mai mici", este de parere Stoica.

Piata serviciilor medicale private este estimata la peste 400mil. euro, iar cea de medicamente la circa 2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO