Companii

Azomures a vandut de 100 mil. dolari in sase luni, dar a castigat mai putin

25.08.2004, 00:00 54

Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures a incheiat prima jumatate a anului cu o crestere de 12% a cifrei de afaceri in termeni nominali, dar cu o scadere a profitului de peste 70%.
Compania a vandut in prima jumatate a anului produse chimice, in special ingrasaminte, de 3.321 miliarde de lei (100 milioane de dolari) din care a castigat 132 miliarde de lei (4 milioane de dolari). In primul semestru al anului trecut profitul se ridica la 14 milioane de dolari, in conditiile in care vanzarile se ridicau la 89 milioane de dolari.
Spre deosebire de anul trecut, compania nu a mai beneficiat de pe urma subventiilor acordate de stat pentru achizitia de ingrasaminte de catre micii agricultori, in timp ce pretul gazelor naturale, care reprezinta peste jumatate din costul de productie al ingrasamintelor, a continuat sa creasca. Azomures a reusit insa sa isi majoreze vanzarile pe seama exporturilor, care au urcat cu peste 35% in volum fizic, in conditiile cresterii preturilor pe piata mondiala la ingrasamintele pe baza de uree.
Compania a intrat in 2003 pe piata SUA exportand URAN (un ingrasamant lichid folosit in conditii speciale). Producatorul de ingrasaminte a fost dezavantajat de evolutia cursului monedei americane in raport cu leul, care s-a mentinut relativ stabila, fata de o inflatie de peste 12% pe ultimele 12 luni.
Livrarile la export ale Azomures au atins doua treimi din productia totala, in conditiile in care vanzarile pe piata interna au scazut fata de primul semestru al anului trecut cu 10%.
Reprezentantii societatii se asteapta ca aceasta crestere a pretului la gaze naturale si la energie electrica si concurenta ridicata de pe piata internationala sa afecteze activitatea societatii in urmatorii ani. "Majorarea preturilor la materiile prime de baza si la energia electrica vor avea ca efect o majorare semnificativa a costurilor cu efecte previzibile de diminuare a profitului societatii,? se precizeaza in raportul Azomures. Oficialii companiei mai afirma ca aceste riscuri nu sunt de natura sa influenteze continuitatea activitatii societatii.
La fel ca si in 2003, la Azomures au existat conflicte intre patronat si sindicate. Luna trecuta, liderii sindicatelor din Azomures au anuntat ca au deschis conflictul de interese, o faza premergatoare grevei. Sindicalistii cereau o majorare salariala de 25%, iar patronatele au fost dispuse sa acorde doar 12%.
Compania a realizat in primele sase luni ale anului investitii in valoare de 6,5 milioane de dolari, din care peste jumatate au fost investitii pentru protectia mediului. Multe dintre companiile romanesti care activeaza in industria chimica au nevoie de investitii semnificative pentru a se putea alina la standardele de protectie a mediului ale Uniunii Europene.
Actiunile Azomures sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti, unde au avut de la inceputul anului o evolutie oscilanta intre 2.800 si 4.100 lei/actiune. Ultima tranzactie de ieri cu actiunile companiei s-a realizat la 3.240 lei/actiune, in scadere cu 1,8% fata de ziua anterioara. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de 51 milioane de dolari.
Azomures este detinuta de compania cu capital turcesc Transworld Fertilizers Holding din Luxemburg care controleaza 56% din actiuni. Un pachet de 9,99% este controlat de un vehicul de investitii Azomures Holdings LLC, fondurile de investitii Broadhurst si Lindesell detin impreuna mai putin de 20% din actiuni, iar statul detine prin intermediul AVAS 7,7% din actiuni.
Societatea a incheiat la inceputul acestui an o majorare de capital prin aporturile actiuoiarilor in valoare de 149 miliarde de lei. Initial Azomures intrentiona sa isi majoreze capitalul cu 1.000 miliarde de lei, dar putin dintre actionari au subscris, in ciuda faptului ca majorarea s-a realizat la un pret de 1.000 lei/actiune, pret mult mai mic decat cel de la Bursa.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO