Companii

Bancherii de investitii merg catre restructurare de datorii dupa ce nu mai fac bani din fuziuni si achizitii

Bancherii de investitii merg catre restructurare de datorii dupa ce nu mai fac bani din fuziuni si achizitii
06.07.2009, 00:00 40

Cei mai mari bancheri de investitii de pe piata locala, care pana anul acesta erau specializati pe consultanta pentru fuziuni si achizitii (M&A), au inceput sa se orienteze catre restructurari de datorii sau consultanta pentru proiecte de infrastructura dupa ce perioada marilor dealuri a trecut.

„Nu am abandonat M&Aul, dar este clar ca nu poti sa traiesti din el. Sunt necesare alternativele. Ne repozitionam pe restructurare financiara, adica pe restructurare de datorii si pe consultanta in infrastructura", spune Ioana Filipescu, managing director al bancii de investitii Raiffeisen Investment Romania. 
Piata de fuziuni si achizitii a fost de aproximativ 1 mld. euro in primele sase luni ale acestui an, potrivit datelor Raiffeisen, fata de peste 3,5 mld. euro in perioada similara din 2008, insa in aceasta valoare este inclusa si tranzactia prin care omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut restul de actiuni pe care le detinea la grupul Rompetrol.
In aceste conditii de scadere dramatica a dealurilor bancherii de investitii gasesc in restructurari portita pentru relansarea veniturilor.
 
Probleme de lichiditati ale firmelor, business pentru consultanti
„Cel putin 30% din firme va trebui sasi diminueze creditele contractate cu circa 2030%. Acest proces nu poti sal faci singur, iar bancile vad acest lucru (apelarea la un consultant  n.red.) ca pe ceva pozitiv", spune Matei Paun, managing partner al BAC Investment.
BAC Investment a semnat un mandat de restructurare de datorie si este in discutii cu alte patru firme. Nivelul minim de credite pentru restructurare atractiv pentru firma lui Matei Paun este 10 mil. euro, iar plafonul maxim de peste 100 mil. euro.
In urmatoarele sase luni el spune ca mandatele de vanzare vor continua sa genereze cele mai mari venituri, insa in urmatorul an balanta se va inclina in favoarea restructurarilor.
„Avem in continuare mandate de van­zare si de cumparare in diferite stadii de negociere. In total sunt aproximativ 612 mandate atat pentru vanzare, cat si pentru cumparare de companii", spune Matei Paun, managing partner la BAC Invest­ment.
O alta casa locala de investitii care mizeaza puternic anul acesta pe finantari este Capital Partners.
 
Mai sunt tranzactii in derulare
„In partea de M&A sa vazut ca piata s-a prabusit cu 90%. Noi facem bani din finantari si din restructurari. Avem mandate in derulare, dar cand se vor termina nu pot sa stiu", spune Doru Lionachescu, partner principal al Capital Partners.
Firma de consultanta are in acest moment in derulare sase mandate de van­zare si numai unul pentru cumparare, insa grosul cererii din aceasta perioada vine din zona de restructurari financiare.
Pe de alta parte, Marian Tescaru, managing partner al Altria Capital, spune ca mizeaza in continuare pe consultanta pentru fuziuni si achizitii, acesta fiind domeniul in care sa specializat.
„Nu stiu ce fac altii, insa eu nu am alta experienta. Avem 67 mandate in diferite stadii de executie. Nu vreau sa fac pro­nosti­curi. Speram sa se inchida cat mai multe", afirma el.
Bancherii de investitii evita sa faca pu­blice comisioanele incasate sau cifrele de afa­ceri raportate de firmele pe care le con­duc, insa potrivit datelor existente in general veniturile lor sunt de cateva milioa­ne de euro, in conditiile in care anagajeaza 1015 consultanti. „Gradul de comparabi­litate este foarte redus. Chiar si atunci cand exista piata era imposbil sa ajungi la acelasi nivel al businessului de la un an la altul", explica Ioana Filipescu. Ea are discutii pentru a restructura o datorie de 70 mil. euro.
 
Cum sunt discutiile cu bancile?
„Depinde foarte mult de gradul de acoperire cu garantii, de confortul bancii fata de valoarea de piata a garantiilor, de confortul psihologic fata de sectorul in care activeaza respectivul datornic. Diferente de tratament si de reactie exista la aceeasi banca, ca sa nu mai vorbim de banci diferite. Cu cat discutiile implica mai multe banci, cu atat este mai greu ", mai spune Ioana Fili­pescu.
Printre domeniile pe care institutiile financiare le evita in aceasta perioada sunt leasingul si dealerii de masini. Raiffeisen Investment este de asemenea interesata de consultanta in proiecte de infrastructura anuntate de autoritati, acum fiind in perioada de tatonari.
In ceea ce priveste restul bancherilor de investitii, ea spune ca se impart in doua categorii.
„Daca targetau tranzactii de peste 100 mil. euro, vor avea doi ani de liniste si vor fi obligate sa faca switch catre restructurarile de datorii. Daca sunt mai flexibile si pot sa intermedieze tranzactii mai mici nu au de ce sa scoata M&A complet. Vor merge pe tranzactii mai mici", mai spune Ioana Filipescu.
 
Doru Lionachescu, partner principal al Capital Partners
In partea de M&A sa vazut ca piata sa prabusit cu 90%. Noi facem bani din finantari si din restructurari. Avem mandate in derulare, dar cand se vor termina nu pot sa stiu.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ioana Filipescu, managing director Raiffeisen Investment Romania
Nu am abandonat M&Aul, dar este clar ca nu poti sa traiesti din el. Sunt necesare alternativele. Ne repozitionam pe restructurare financiara, adica pe restrcuturare de datorii si pe consultanta in infrastructura.
 
 
Marian Tescaru, managing partner al Altria Capital
Nu stiu ce fac altii, insa eu nu am alta experienta. Avem 67 mandate in diferite stadii de executie. Nu vreau sa fac pronosticuri. Speram sa se inchida cat mai multe.
 
 
 
 
 
 
 
 
Matei Paun, managing partner al BAC Investment
Cel putin 30% din firme va trebui sasi diminueze creditele contractate cu circa 2030%. Acest proces nu poti sal faci singur, iar bancile vad acest lucru (apelarea la un consultant  n. red.) ca pe ceva pozitiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO