Companii

Baneasa Investments incepe negocierile pentru mall-ul din Obor

Baneasa Investments incepe negocierile pentru mall-ul din Obor

Realizarea unui centru comercial de tip mall pe locul Pietei Obor nu va aduce desfiintarea pietei propriu-zise, potrivit unor declaratii recente ale primarului sectorului 2, Neculai Ontanu

12.10.2006, 19:48 162

Un consortiu de companii detinute de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu si Sorin Creteanu va incepe negocierile pentru realizarea unui mall pe locul actualei Piete Obor, o afacere estimata la aproximativ 117 milioane de euro.
Consortiul, alcatuit din firmele Baneasa Investments, Practic, Comnord si Procema, a depus cea mai buna oferta, potrivit membrilor comisiei de evaluare. Pe langa consortiu au mai depus oferte la sfarsitul lunii trecute alte trei companii - ECE Projektmanagement, Obor Plaza si Anchor Grup.
"Valoarea proiectului ramane la 117 mil. euro, insa redeventa oferita de consortiul alcatuit din firmele Baneasa Investments, Practic, Comnord si Procema a fost peste cea prevazuta in studiul de fezabilitate", a declarat Daniel Popescu, directorul Administratiei Pietelor a Sectorului 2 si membru al comisiei de evaluare a ofertelor.
Comisia a luat in calcul pretul propus, redeventa oferita primariei si durata amortizarii investitiei - nu mai lunga de 49 de ani.
Pe locul doi s-a aflat, potrivit lui Popescu, grupul german ECE, unul dintre cei mai importanti operatori de centre comerciale din Europa.
"Sunt prevazute zece zile pentru contestatii, dupa care va urma o saptamana de negocieri cu dezvoltatorul proiectului", a mai spus Popescu.
Obor Plaza, parte a grupului israelian Elbit Medical Imaging, s-a aflat pe locul trei din punctul de vedere al comisiei de evaluare, pe ultimul loc aflandu-se compania cu investitori turci Anchor Grup.
Dintre cei patru candidati, doar Anchor Grup a mai dezvoltat pe piata locala centre comerciale de tip mall - Bucuresti Mall si Plaza Romania fiind in prezent cele mai mari mall-uri din Capitala.
Pe de alta parte, consortiul care include Baneasa Investments era singurul dintre candidati care nu avea pana acum experienta unui centru comercial de anvergura.
Baneasa Investments are insa in prezent in derulare o investitie de 150 mil. euro intr-un centru comercial de tip mall - Baneasa Shopping City, ca parte a proiectului imobiliar Baneasa. Pentru dezvoltarea acestui centru comercial este responsabil Ali Ergun Ergen, fostul sef al Anchor Grup.
Nici Obor Plaza, parte a grupului israelian Elbit Medical Imaging, care detine Hotelul Bucuresti, nu detinea un centru comercial pe piata locala, insa oficialii sai anuntasera ca vor dezvolta in a doua parte a anului un proiect comercial de peste 100 de milioane de euro in Romania.
Grupul german ECE opereaza in prezent 84 de mall-uri in Germania si tari din Europa Centrala, iar proiectul din zona Obor ar putea marca intrarea oficiala pe piata locala, a doua ca marime din regiune, dupa Polonia.
Seful operatiunilor ECE in Romania este Radu Merica, cel care a fost timp de cinci ani CEO al grupului de firme al omului de afaceri Ion Tiriac.
Realizarea unui centru comercial de tip mall pe locul Pietei Obor nu va aduce desfiintarea pietei propriu-zise, potrivit unor declaratii recente ale primarului sectorului 2, Neculai Ontanu.
Mall-ul va avea o suprafata de aproape 140.000 de metri patrati, avand o structura formata din doua subsoluri, parter si patru niveluri, si va dispune de circa 1.500 de locuri de parcare.
Terenul din zona Obor, cu o suprafata de circa 40.000 de metri patrati, pus la dispozitie de catre Primaria sectorului 2 in cadrul acestui parteneriat public privat, este evaluat in studiul de fezabilitate la 13 milioane de euro, ceea ce reprezinta un pret de circa 320 euro/mp.
In Bucuresti au fost anuntate pentru urmatorii ani mai multe proiecte de centre comerciale de tip mall, valoarea investitiilor depasind jumatate de miliard de euro.

Baneasa Investments mai face un mall
Clasamentul comisiei de evaluare a ofertelor pentru centrul comercial Obor
1. Practic si Baneasa Investments (grup de firme detinut de oamenii de afaceri Radu Dimofte, Gabriel Popoviciu si Sorin Creteanu)
2. ECE Projektmanagement (Germania)
3. Plaza Centers (membru al grupului israelian Elbit Medical Imaging)
4. Anchor Grup (proprietarul Bucuresti Mall si Plaza Romania, Turcia)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO