Companii

Baneasa Investments: Vom aduce 15 milioane de oameni pe an in zona comerciala

Baneasa Investments: Vom aduce 15 milioane de oameni pe an in zona comerciala

Ali Ergun Ergen, retail manager al Baneasa Investments: Piata locala de retail este in momentul de fata subdezvoltata, dar din 2008 va avea loc o competitie acerba. Totodata, in 2009 va avea loc triplarea sau chiar cvadruplarea suprafetei inchiriabile de retail fata de stocul disponibil in prezent.

20.03.2007, 15:04 64

Investitorii in proiectul Baneasa din Capitala, estimat la 1,2 miliarde de euro, intentioneaza sa dezvolte proiecte asemanatoare si in alte orase cu peste 250.000 de locuitori, spune Ali Ergun Ergen, retail development manager al Baneasa Investments.
In cadrul proiectului Baneasa, dezvoltat in nordul Bucurestiului, vor fi finalizate pana la sfarsitul anului doua cladiri de birouri, prima faza a mall-ului Baneasa Shopping City, precum si mai multe blocuri de locuinte din cadrul ansamblului rezidential.
"Chiar daca ne aflam in nordul Bucurestiului, zona in care locuiesc persoanele cu cele mai mari venituri din Capitala, nu construim mall-ul doar pentru ei. Vor fi numeroase promotii din partea retailerilor care se vor adresa in special clasei medii", mai spune Ergun Ergen.
Baneasa Shopping City, piesa de rezistenta a Zonei Comerciale Baneasa, este dezvoltat in urma unei investitii de 150 de milioane de euro.
Baneasa Shopping City va avea un food-court dezvoltat pe trei niveluri, urmand sa ofere "concepte inovative" in materie de restaurante. "Ne propunem sa avem vizitatori in mall care sa vina doar pentru restaurante", spune Ergun Ergen.
Prima faza de constructie a zonei comerciale Baneasa cuprinde un hipermarket Carrefour, o galerie comerciala Feeria, un magazin cash & carry METRO, un magazin de bricolaj Bricostore si un magazin al retailerului de mobila Mobexpert.
A doua faza de dezvoltare a parcului comercial va fi definitivata la sfarsitul anului 2007 si va include primul magazin IKEA din Romania, un showroom auto Motor City si mall-ul Baneasa Shopping City.
Baneasa este cel mai mare proiect de dezvoltare imobiliara din Romania, investitia totala fiind estimata la peste 1,2 miliarde de euro. Alaturi de zona comerciala ce se intinde pe o suprafata de 450.000 de metri patrati, proiectul Baneasa va oferi si peste 3.000 de unitati locative si un parc de afaceri cu spatii de birouri de clasa A, cu o suprafata de peste 160.000 de metri patrati.
Baneasa Business&Technology Park, dezvoltatorul zonei de birouri a proiectului imobiliar Baneasa, intentioneaza sa imprumute pana la 55 de milioane de euro de la o banca sau mai multe institutii de credit din Romania si strainatate, pentru finantarea lucrarilor de constructie, potrivit informatiilor companiei.
Primele doua imobile din parcul de afaceri insumeaza aproximativ 30.000 de metri patrati de birouri, iar in zona rezidentiala sunt in constructie 12 blocuri care cuprind 227 de apartamente, aflate in diferite stadii de dezvoltare. Primele 51 vor fi predate luna urmatoare, alte 87 de apartamente vor fi livrate in septembrie, iar celelalte 89 de apartamente vor putea fi ocupate de proprietari la inceputul anului viitor.
"Piata locala de retail este in momentul de fata subdezvoltata, dar din 2008 va avea loc o competitie acerba. Totodata, in 2009 va avea loc triplarea sau chiar cvadruplarea suprafetei inchiriabile de retail fata de stocul disponibil in prezent", mai spune Ergun Ergen.
Ergun, care a dezvoltat centrele comerciale Bucuresti Mall si Plaza Romania aflate in portofoliul Anchor Grup, estimeaza ca numarul de vizitatori ai parcului de retail sa ajunga anul viitor la 15 milioane, dintre care 7 - 8 milioane de vizitatori sunt asteptati in mall-ul care va fi inaugurat in luna noiembrie a acestui an. Numarul acestora este asteptat sa creasca de la un an la altul, pe fondul dezvoltarii zonei.
Zona de entertainment va fi finalizata in 2008, compania aflandu-se in negocieri avansate cu un operator international care ar urma sa preia intreaga zona de distractii, care va cuprinde printre altele un cinematograf, o sala de bowling si un cazinou. Acest sector se va intinde pe o suprafata de aproximativ 25.000 de metri patrati.
Spatiile comerciale din Baneasa Shopping City au fost inchiriate in proportie de 90%, potrivit reprezentantilor Baneasa Developments, care au anuntat si primii chiriasi care vor deschide magazine in mall-ul cu o suprafata totala inchiriabila de 65.000 de metri patrati.
Germanii de la Peek & Cloppenburg, care vor deschide un department store pe o suprafata de 4.200 de metri patrati, dar si mai multe marci apartinand grupului Inditex, precum Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, ZARA Home si Oysho, care vor deschide primele magazine din Romania, sunt principalii chiriasi din zona de fashion anuntati de catre dezvoltatori.
"Chiriile din Baneasa Shopping City sunt peste nivelul practicat in orice alt shopping center din oras, datorita unor factori precum zona in care este dezvoltat proiectul sau anvergura acestuia."
Ali Ergun Ergen a declarat ca aproape jumatate din suprafata inchiriabila a centrului comercial este reprezentata de marci multinationale noi pe piata romaneasca, care "nu se vor extinde in restul centrelor comerciale din tara pentru o perioada indelungata"."Nu vrem sa ne grabim cu semnarea ultimelor contracte deoarece primim numeroase oferte din partea retailerilor internationali care ne cunosc si dupa ce am fost prezenti anul trecut la targul Mapic de la Cannes", declara Ali Ergun Ergen.
Durata de amortizare a investitiei este estimata la un interval cuprins intre 8 si 10 ani, investitorii luand in calcul demararea unor proiecte asemanatoare si in alte orase ale tarii, cu o populatie de peste 250.000 de locuitori.
"Din informatiile pe care le am, mai sunt cateva proiecte in zona, dar nu in imediata apropiere. Pentru a putea concura cu proiectul nostru, ar trebui sa construiasca un parc de retail chiar mai mare decat Baneasa", spune Ergun Ergen.
Compania Baneasa Investments este detinuta de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB) si un grup de firme controlat de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO