Companii

Bank Austria, actionara la Comcereal

24.11.2004, 00:00 23

Bank Austria Creditanstalt a ajuns sa detina o participatie de 5,2% la compania de depozitate a cerealelor Comcereal Constanta, in urma achzitiilor de actiuni de la Bursa Electronica RASDAQ, unde este cotata compania. Actiunile inregistrate pe numele bancii au fost cumparate cel mai probabil pe contul unui client strain. Intrarea bancii austriece ca banca custode in actionariatul companiei ar putea fi inceputul unei tentative de preluare a Comcereal. Pozitionarea geografica a depozitelor companiei, in apropierea portului din Constanta face compania atractiva pentru un investitor strategic.
Anul acesta a adus intrarea grupului american pe piata romaneasca e depozitelor de cereale prin achizitionarea companiei de profil Comcereal Alexandria, care detine silozuri in mai multe judete ale tarii. Reprezentantii Cargill au declarat pentru ZF ca nu se alfa in spatele achizitiilor de actiuni Comcereal Constanta.
Si reprezentantii producatorului de ulei Argus Constanta, care a mai cumparat in ultimii ani silozuri in zona judetului Constanta, au afirmat ca nu sunt implicati in achizitiile de actiuni.
Structura actionariatului Comcereal Constanta face ca o eventuala preluare a unui pachet majoritar sa fie posibila. Cel mai important pachet de actiuni, 32,5%, este detinut de SIF Transilvania. Reprezentantii societatii de investitii financiare au declarat pentru ZF ca sunt dispusi sa vanda pachetul detinut daca pretul oferit va fi unul multumitor. Un alt pachet important de actiuni, 29,6% este controlat de Asociatia Salariatilor - PAS, care l-a preluat de la stat.
In ultimele 12 luni pretul actiunilor Comcereal Constanta a crescut de trei ori pe fondul interesulului in crestere de pe piata bursiera. In anul 2003 comspania a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 12 milioane de euro si un profit de 0,42 milioane de euro. Ultimul pret de pe RASDAQ al actiunilor a fost de 90.000 de lei, la care capitalizarea bursiera a companie este de 5 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO