Companii

Bataie pe Rasdaq: patru oferte pentru Metacom

14.01.2004, 00:00 52

Actiunile companiei de comert cu amanuntul Metacom Timisoara fac in prezent obiectul a nu mai putin de patru oferte publice pe cumparare la Bursa Electronica RASDAQ. Cel mai important actionar al societatii este APAPS, care detine aproape 50%, iar ofertele vizeaza in principal acest pachet. Brokerii de pe piata spun ca miza ofertelor sunt spatiile comerciale, din care unele aflate in centrul orasului Timisoara. Metacom este printre ultimii detinatori de spatii comerciale din oras care este de vanzare.
Ofertele sunt suspendate de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pana pe data de 16 ianuarie, pentru ca actionarii societatii sa afle de existenta lor.
Cel mai mare dintre ofertanti este SIF Banat-Crisana, care este cel mai important minoritar la Metacom, cu 14% din actiuni. Societatea de investitii financiare a fost ultima care a lansat oferta, scopul fiind, conform brokerilor, mentinerea unei pozitii care sa ii permita sa participe la luarea deciziilor in cadrul societatii. Cel mai mare pret in cadrul ofertelor este de 40.000 lei/actiune si este oferit de o persoana fizica, Eleonora Bibu.
Ultimele tranzactii de pe piata RASDAQ cu actiuni Metacom s-au realizat la 27.000 lei/actiune, iar in urma cu un an o actiune se tranzactiona la 19.000 lei/actiune. Metacom a inregistrat in ultimii ani o scadere continua a cifrei de afaceri, dar a reusit sa se mentina pe profit. In anul 2002, de exemplu societatea a inregistrat o cifra de afaceri de 34 miliarde de lei si un profit net de 0,5 miliarde de lei. La cel mai mare pret oferit in cadrul ofertelor (40.000 lei), societatea valoreaza 13 miliarde de lei (0,4 milioane de dolari). Capitalul social al Metacom este de doar 8 miliarde de lei, insa valoarea activelor societatii nu a mai fost reevaluata de mai multi ani.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO