Companii

BauMax decide într-o lună dacă se retrage de pe piaţa locală

BauMax decide într-o lună dacă se retrage de pe piaţa...

Autor: Marius Oncu

04.04.2014, 00:00 158

Retailerul austriac de bricolaj BauMax, care deţine 15 magazine în România, va închide cele 7 magazine pe care le are în Turcia şi va decide până la sfârşitul lunii aprilie dacă va păstra operaţiunile din Europa de Sud-Est, inclusiv România. „Analizăm în prezent dacă vom mai rămâne în alte ţări. Asta se va decide până la sfârşitul lunii aprilie“, a declarat Karlheinz Essl, fondator şi proprietar al BauMax, pentru postul de televiziune ORF, citat de Reuters.

Guvernul austriac a refuzat miercuri propunerea de a cumpăra colecţia de artă a lui Essl, evaluată la 250 de milioane de euro. Fondatorul BauMax intenţiona să folosească banii obţinuţi dintr-o eventuală tranzacţie pentru a salva o parte a companiei şi mii de locuri de muncă. Cu aproape 10.000 de angajaţi în nouă ţări, retailerul a înregistrat o pierdere de 126 milioane de euro în 2012 după ce extinderea în Europa de Est a pus o presiune prea mare pe finanţele companiei. Ultima piaţă pe care a intrat BauMax a fost Turcia, în 2010. Cele mai mari pierderi au fost raportate în 2012 în România, de 26 milioane euro, şi Turcia, 14 milioane euro, potrivit cotidianului austriac Die Presse.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO