Companii

BCR iese cu un fond mutual axat pe actiuni

08.07.2003, 00:00 19

Concurenta de pe piata romaneasca a fondurilor mutuale se va concentra pe plasamentele in actiuni  dupa ce societatea de administrare a investitiilor a celei mai mari banci de pe piata romaneasca, BCR,  va lansa cel mai probabil la inceputul saptamanii viitoare fondul mutual BCR Dinamic, care va investi jumatate din activele sale in actiuni cotate.
Celelalte fonduri prezente pe piata sunt incurajate de noua legislatie sa plaseze sume mai mari in actiuni, iar castigurile sau pierderile obtinute de investitori vor depinde din ce in ce mai mult de priceperea administratorilor.
Comsia Nationala a Valorilor Mobiliare va analiza cel mai probabil in aceasta saptamana cererea BCR Asstet Management pentru autorizarea fondului BCR Dinamic. Fondul, care va avea un activ initial de 22 miliarde de lei va fi din start cel mai mare fond de actiuni de pe piata romaneasca, celelelte doua fonduri orientate catre actiuni avand active de sub 10 miliarde de lei.
“O parte din investitiile in actiuni vor urmari evolutia unui indice bursier, cum ar fi BET sau BET-FI, iar celelate actiuni din portofoliu vor fi actiuni de crestere, al caror pret il consideram subevaluat,” a comentat Doru Puiu Tiberiu, directorul societatii de administrare. Celelalte plasamente vor fi realizate in instrumente de credit, cum ar fi efecte de comert, obligatiuni municipale sau titluri de stat.
O alta sociertate de administrare, Universal Asset Management a anuntat deja ca intentioneaza sa lanseze fondul Actiuni Romanesti, care va realiza plasamente numai in actiuni.Noile fonduri de actiuni incearca sa limiteze potentiale intentiil speculative ale investitorilor prin structura comisioanelor de rascumparare.  Investitorii vor fi astfel obligati sa pastreze titlurile de fond pe o perioada mai lunga pentru a putea spera la castiguri.
BCR Dinamic va avea cel mai mare comision de rascumparare a titlurilor de pe piata romaneasca, 10%, procent care se va aplica in primele 18 luni de detinere a titlurilor de participare. Exceptie vor face investitorii care vor ransumpara in cele 18 luni pentru a subscrie la un alt fond administrat de BCR Asset Management. Acestia vor  plati un comision de rascumparare de  8%. Pebntru titlurile rascumparate la mai mult de 18 luni de la investitie nu se va mai percepe comision de rascumparare.  Actiuni Romanesti va percepe un comision de rascumparare de 5% in primul an de detinere si de 1% dupa aceea.
Ce ar putea insemna pentru fondurile de actiuni aparitia pe aceasta piata a unui concurent de talia BCR? ”Fondul va fi fara nici o indoiala un concurent de calibru pentru noi. In conditiile in care va obtine un randament similar cu fondul Napoca, alegerea investitorilor va fi facuta probabil pe baza calitatii serviciilor. Aceasta nu depinde numai de nivelul comisioanelor,  ci, de exemplu,de  termenul in care sunt onorate cererile de rascumparare sau relatia fondului cu investitorii,” comenteaza Walter Blaj, director executiv al Globinvest, societate care administreaza fondul Napoca. Fondul, cu investiti preponderente in actiuni, a inregistrat de la inceputul anului cea mai mare crestere de pe piata romaneasca, aproape 16%.
Fondurile diversificate cum ar fi Transilvania sau Capital Plus va trebuui sa renunte la o parte sdin plasamentele in efectele de comert, iar o parte din aceste sume vor fi directionate catre investitii in actiuni.  Fondul Galati care isi va schimba numele in Allegro, iar Quadrant, societeta de administrare intentioneaza sa elimine din documentele acestuia prevederea care ii interzicea sa plaseze mai mult de 40% in actiuni.
Odata cu cresterea ponderii actiunilor cotate in portofoliile fondurilor, priceperea administratorilor va deveni din ce in ce mai importanta pentru randamentele aduse. Cu toate ca Bursa, in ansamblu, a atins de curand noi maxime istorice, plasamentele in actiuni pot oricand inflenta negativ performantele fondurilor. Fondul Oportunitati Nationale, de exemplu, a renuntat la incesputul anului la cea mai mare parte a actiunilor detinute, dupa o perioada de scadere prelungita a cotatuilior. Valoarea unitatilor de fond a scazut atunci si nu si-a mai revenit odata cu cresterea cotatiilor, iar valoarea titlurilor detinute acum de investitori este mai mica, in termeni nominali fata de cea de la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO