Companii

BERD a vandut 35% din Danone

22.05.2007, 19:19 22

Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a vandut pachetul de 35% din actiunile detinute la filiala locala a grupului francez Danone, tranzactia reprezentand exit-ul institutiei financiare din actionariatul Danone Romania.
Potrivit Anuarului "Cele mai valoroase companii din Romania", realizat de ZF cu sprijinul Capital Partners, valoarea de piata a Danone Romania se ridica la nivelul anului 2005 la 144 de milioane de euro. Pe baza acestei evaluari, BERD ar fi putut incasa pana la 50 mil. euro din tranzactie.
BERD a intrat in actionariatul Danone in 1998, printr-o investitie de peste 7 mil. euro.
"BERD detinea 35% din actiunile Danone Romania, fiind partener al Danone in Romania de la inceputul productiei, in 1998. Anul trecut, institutia financiara a vandut pachetul de 35% din actiuni catre Danone Romania, insa nu comunicam detaliile financiare legate de tranzactie", au declarat pentru ZF reprezentantii Danone Group.
Reprezentantii BERD nu au putut fi contactati pentru informatii pana la inchiderea editiei. Investitiile Danone pe piata locala se ridicau anul trecut la peste 30 mil. euro.
Danone nu este singura investitie a BERD in sectorul procesarii laptelui, institutia europeana detinand un pachet similar, de 35% si in cazul producatorului de lactate Tnuva din Israel. In cazul Tnuva, BERD a contribuit cu circa 20 mil. euro la proiectul companiei israeliene care a construit o fabrica de lactate in apropiere de Bucuresti, investitie ce urmeaza sa devina operationala in acest an.
Tnuva este a doua companie straina care investeste in constructia greenfield a unei fabrici de produse lactate, dupa grupul francez Danone.
Danone, cel mai mare producator de iaurturi de pe piata locala, a inregistrat anul trecut o crestere a rezultatelor financiare de 20%, sub estimarile initiale, care vizau o mentinere a ritmului de crestere de 45% inregistrat in anul precedent. Potrivit ritmului de crestere anuntat de reprezentantii companiei, Danone a realizat anul trecut o cifra de afaceri de peste 84 mil. euro.
Danone Romania este prezenta pe piata locala din 1996 si detine o cota de piata valorica de peste 50% din segmentul produselor lactate proaspete. Danone are un ritm mediu anual de crestere a productiei de 20%, iar din 1997 si-a crescut numarul de angajati de la 21 de persoane, la 670 de persoane in prezent.
Piata iaurturilor a fost anul trecut una dintre cele mai dinamice categorii din retailul alimentar, cu vanzari de peste 92 mil. euro, in crestere cu 43,5% fata de 2005, potrivit datelor agentiei de cercetare Nielsen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO