Companii

BERD: Avem cateva sute de milioane de euro pentru energie

BERD: Avem cateva sute de milioane de euro pentru energie
21.07.2009, 18:25 26

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cel mai important creditor al segmentului energetic local in acest an de criza, spune ca prezenta sa in schemele de finantare atrage bancile comerciale care asa sunt mai dispuse sa-si asume anumite riscuri.

Cel mai recent imprumut acordat de BERD si printre cele mai mari pentru o companie de stat a fost in valoare de 170 mil. euro pentru modernizarea unui grup al Complexului Energetic (CEN) Turceni, din care BERD va acorda 80 mil. euro, restul fiind sindicalizat de la un grup de banci comerciale din care fac parte Erste Bank, Societe Generale, UniCredit si Intesa Sanpaolo. Banca de Comert si Dezvoltare a Regiunii Marii Negre va oferi un imprumu paralel de 20 mil. euro. Costul total al proiectului este de 224 mil. euro, restul urmand sa fie suportat de CEN Turceni.

"Bancile sunt mai dispuse sa contribuie la finantarea proiectelor daca suntem si noi implicati. Isi asuma mai usor riscul. De exemplu, acest imprumut pentru Turceni a fost suprasubscris pentru ca initial era vorba de 150 mil. euro, ceea ce demostreaza inca o data apetitul mare pe care investitorii il au pentru segmentul energetic", spune Riccardo Puliti, director al departamentului BERD pentru Energie. Imprumutul pentru CEN Turceni era in discutie de mai multi ani, declansarea crizei amanand si mai mult imprumutul. Cu toate acestea, BERD nu a avut ezitari in ceea ce priveste creditarea Petrom, cea mai mare companie locala controlata de grupul austriac OMV, cu 500 de milioane de euro de la inceputul anului pentru sprijinirea unor proiecte de mediu si pentru constructia unei unitati noi de producere a energiei electrice.

 

Ce proiecte atrag banii BERD

"Discutam chiar si acum pentru acordarea mai multor finantari in Romania pe segmentul energetic si cred ca in urmatoarele 9-12 luni vom acorda inca cateva credite de mai multe sute de milioane de euro. Ne uitam la segmentul de productie a energiei, atat din surse traditionale, cat si regenerabile, dar si la partea de transport al energiei unde suntem in discutii cu Transelectrica", mai spune reprezentantul BERD. Companiile avute in vedere sunt atat companii private, cat si de stat.

Puliti spune ca ne apropiem de cel mai jos punct al crizei, dar este imposibil de estimat cat va dura aceasta situatie sau momentul in care economia globala isi va relua trendul ascendent.

"Pentru Turceni trebuia sa semnam in octombrie, anul trecut. Proiectul era perfect, dar a venit criza si pietele s-au inchis. A trebuit sa facem proiectul de la inceput", explica reprezentantul BERD.

 

BERD: Ne uitam la tot ce face Guvernul

Puliti spune ca in Romania banii pentru companiile energetice de stat care au nevoie de investitii de miliarde de euro puteau fi atrasi in anii trecuti, inainte de criza.

Cu toate acestea, nicio companie de stat nu a reusit sa obtina finantari de mare anvergura pentru investitii, nici macar in anii de crestere economica.

"Ne uitam la tot ceea ce face Guvernul roman in vederea restructurarii sectorului energetic. Speram ca va alege solutia optima", mai spune Puliti.

BERD are un buget de finantari pentru anul acesta de 8 mld. euro, pentru toata tarile in care banca activeaza, mult mai mare fata de cel de anul trecut, de 5,2 mld. euro, si peste ceea ce prognozase initial pentru anul acesta.

Motivul suplimentarii acestor fonduri a fost si faptul ca bancile comerciale au devenit extrem de reticente in a finanta orice domeniu de activitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO