Companii

Bere Alutus a fost preluata de un comerciant de produse chimice

22.02.2005, 00:00 546

Producatorul de bere Alutus Ramnicu Valcea, un jucator regional activ in sudul tarii, a fost preluat de compania Comchim din Ramnicu Valcea, un comerciant de produse chimice detinut de un om de afaceri local.



"Am platit pentru pachetul majoritar de actiuni aproximativ 6 miliarde de lei (150.000 euro) insa am preluat datorii destul de mari", spune Cornel Neagoe, actionarul majoritar al Comchim. Neagoe a cumparat actiunile de la un grup de persoane fizice, printre care si manageri ai companiei.



Alutus a inregistrat in 2003 o cifra de afaceri de 3,5 milioane de euro si datorii totale de 2,6 milioane de euro, valori similare cu cele din anul precedent.



Compania a raportat un profit net de 150.000 de euro fata de o pierdere de aproape 250.000 de euro in 2002. Estimarile privind vanzarile pe anul trecut se ridicau la aproximativ 5 milioane de euro.



Comchim Chemicals a avut in 2003 o cifra de afaceri de 3,2 milioane de euro.



Vanzarile Alutus sunt orientate, in principal, in judetele din sudul tarii - Valcea, Arges, Olt, Dolj, Giurgiu si Teleorman.



Oferta include mai multe tipuri de bere, printre care se numara si cea hipoglucidica recomandata persoanelor bolnave de diabet.



Circa 40% din productie este imbuteliata in ambalaje de plastic (PET).



Micii producatori de bere (cu o capacitate de pana la 200.000 de hectolitri anual) beneficiaza de o acciza redusa de 0,38 de euro/ hectolitru, fata de 0,6 euro cat platesc ceilalti jucatori.



Fabrica de bere Alutus si-a inceput activitatea in anul 1992, cu o capacitate de productie de 100.000 de hectolitri, care a fost majorata pana la 150.000 de hectolitri. Valoarea investitiilor realizate pana anul trecut se ridica la circa 50 de miliarde de lei.



Bere Alutus a fost infiintata in anul 1992 si are 200 de salariati.



Piata berii a atins anul trecut 600 de milioane de euro (14 milioane de hectolitri) in crestere usoara fata de anul precedent cand s-a oprit la 550 de milioane de euro (12,8 milioane de euro).



Liderul pietei a continuat sa fie Brau Union care face parte din grupul Heineken, locul patru mondial, urmat de Compania de Bere Romania din grupul SAB Miller si Interbrew Romania, filiala liderului mondial InBev. Pe locul patru a urcat vertiginos European Drinks.



Anul trecut piata s-a schimbat ra-dical in segmentul berii populare si in special al berii la PET, dar a suferit modificari si in segmentul premium si super-premium, dupa intrarea unor noi marci. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO