Companii

Berea la draft, singura băutură alcoolică cu TVA de 5%, reprezintă sub 4% din consumul de bere. „Este o problemă cu managerii de restaurante şi cu ospătarii. Nimeni nu vrea să vândă la pahar pentru că pierde la preţ“

Berea la draft, singura băutură alcoolică cu TVA de...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

04.10.2019, 00:00 2917

În 2015, berea la halbă a intrat în „grupul select“ de băuturi şi alimente cu TVA de 9%, măsura fiind menită să susţină creşterea consumului. La finalul anului 2018, berea la draft a mai primit o scădere de TVA, ajungând la 5%. În această perioadă, ponderea berii la draft în consum a rămas relativ aceeaşi. De ce nu creşte consumul pe acest segment, care în Cehia reprezintă 95% din vânzările din HoReCa?

Berea la draft servită în HoReCA (baruri, restaurante), categorie care beneficiază de aproape un an de TVA de 5%, nu s-a ridicat de mai bine de un deceniu peste pra­gul de 4% din consum, deşi are, teoretic, cel mai mic preţ în baruri şi restau­ran­te, iar producătorii de bere au făcut investiţii semnificative în instalaţii şi în promovarea acestei categorii.

În 2018, berea la draft a însemnat 3,41% din consumul care s-a ridicat la 16,6 milioane de hectolitri, adică 85 de litri per ca­pita, arată datele Asociaţiei Be­rarii Ro­mâ­niei. Com­pa­ra­tiv, „re­gele“ este PET-ul, care deşi a văzut o scă­dere uşoară ca pro­cente în con­sum, reprezenta în 2018 încă 47,5% din vo­lu­me. Amba­la­jele din sticlă au ajuns la 28,4%, în timp ce doza a trecut pragul de 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO