Companii

Bermo Group: Cat timp manopera si materialele se scumpesc, pretul caselor noi nu are cum sa scada

Bermo Group: Cat timp manopera si materialele se scumpesc, pretul caselor noi nu are cum sa scada

Valentin Morar,actionar al Bermo Group: "Sunt multe semnale contradictorii date de diversi analisti si jucatori din piata. Parerea mea este ca nu ne aflam intr-o criza imobiliara in Romania, ci intr-o oarecare criza financiara, generata in primul rand de criza imobiliara din Statele Unite."

08.08.2008, 21:18 32

Piata imobiliara locala va ramane pe un trend ascendent, iar atat timp cat pretul manoperei si al materialelor de constructie creste, pretul noilor locuinte nu are cum sa scada, considera Valentin Morar, care alaturi de Imotrust detine Bermo Group, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori imobiliari din vestul tarii.
"Sunt multe semnale contradictorii date de diversi analisti si jucatori din piata. Parerea mea este ca nu ne aflam intr-o criza imobiliara in Romania, ci intr-o oarecare criza financiara, generata in primul rand de criza imobiliara din Statele Unite. Aceasta a dus la o atitudine mai prudenta a bancilor, poate chiar prea prudenta, incat 'sufla si-n iaurt'", spune Morar.
El considera ca nici ceea ce se intampla in Spania sau in alte tari mai dezvoltate si cu stabilitate economica, unde s-a construit enorm de mult in ultimii zece ani, nu poate fi comparat cu ceea se intampla pe piata imobiliara locala.
"Spre exemplu, in 2007, in Romania, numarul locuintelor noi se afla la mai putin de jumatate din media europeana, in timp ce in Spania s-au construit de mai bine de trei ori mai multe locuinte noi decat aceeasi medie europeana. Nu trebuie sa neglijam faptul ca piata imobiliara este unul dintre cele mai importante motoare ale economiei, astfel ca una dintre cele mai mari sanse ale Romaniei pentru o crestere economica rapida este tocmai buna dezvoltare a pietei imobiliare", considera oficialul Bermo Group.
El considera ca piata romaneasca mai are atractivitate, chiar si pentru investitorii straini. "Tot ce i-as spune unui investitor strain care ar dori sa vina in Romania ar fi ca face o alegere buna, ca merita sa investeasca in Romania. Eu am mare incredere in potentialul noii economii de piata din Romania si, mai mult, in ritmul de dezvoltare al acesteia, asa ca l-as felicita pentru optiune", spune Morar.
El estimeaza ca anul acesta compania va inregistra o cifra de afaceri de aproximativ 13 milioane de euro, fata de doua milioane de euro in 2007, iar pana in 2011 va urca la
118 milioane de euro.
Cresterea spectaculoasa din acest an se bazeaza pe finalizarea si vanzarea celor trei proiecte rezidentiale din Arad - Bermo Orizont, Bermo Residence si Bermo Ambient. Reprezentantii companiei au anuntat ca vor incepe anul acesta si in prima parte a anului 2009 alte cinci proiecte imobiliare, trei in Arad si doua in Brasov. Cele cinci proiecte vor avea o suprafata construita de 165.000 mp si vor implica investitii estimate la aproximativ 100 mil. euro. Ansamblul rezidential din Brasov este format din opt cladiri cu sase etaje, care vor cuprinde circa 170 de apartamente. Proiectele din Arad cuprind 70 de apartamente.
Actionarii Bermo Group sunt firma aradeana Imotrust, cu o participatie de 58%, si Valentin Morar, care detine 42% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO