Companii

Biborteni: Intrarea in faliment a unor parteneri ne afecteaza vanzarile

Biborteni: Intrarea in faliment a unor parteneri ne afecteaza vanzarile

Madalin Simion, brand manager Biborteni: Incertitudinile care planeaza asupra creditarii si a cursului de schimb sunt prea mari ca sa putem face prognoze

14.01.2009, 19:08 143

"Imbuteliatorii de apa minerala pot fi afectati de problemele distribuitorilor si ale magazinelor traditionale care nu mai au bani pentru comenzi sau, mai rau, au intrat in incapacitate de plata din cauza inghetarii liniilor de credite", spune Madalin Simion, brand managerul Biborteni.

Turbulentele din sistemul financiar ii scot de pe piata pe micii distribuitori care nu dispun de lichiditati. Numarul companiilor de profil intrate in insolventa a crescut in ultimele luni, potrivit datelor din piata.
Presiunea pe lichiditati ar putea face ca multi imbuteliatori de apa sa-si inchida afacerile in 2009, este de parere Simion.
"Marile companii nu sunt ferite de aceste probleme, ci dimpotriva: jucatorii mari au si datorii mari la banci", mai spune managerul.
La finele anului trecut, imbuteliatorul apei Biborteni anunta ca a pus in stand by o investitie de 7 mil. euro in fabrica de la Covasna, din lipsa de finantare. Proiectul avea ca termen de finalizare sfarsitul lui 2008 sau 2009 si avea ca scop dublarea capacitatii de productie de apa a companiei, care in prezent este de 80 de milioane de litri anual.
Producatorul, cu afaceri de circa 12 mil. euro la nivelul anului trecut, a inregistrat o incetinire a cresterii vanzarilor in a doua jumatate a lui 2008, pe fondul inrautatirii conditiilor economice.
Compania estimeaza o crestere de 10% in 2008, comparativ cu anul anterior.
"Nu stiu daca putem vorbi de cresteri de vanzari in acest an, cel mult vor fi dinamici pozitive pe anumite segmente", afirma Simion.
Compania si-a planificat si pentru acest an lansari de produse, pentru a aduce in portofoliu categorii noi. "Criza nu cred ca a sosit la consumatorii nostri, astfel incat, din punctul de vedere al consumului, piata ar trebui sa creasca in acest an. Probabil ca in al doilea semestru vom avea o imagine mai buna despre ceea ce se intampla pe piata", sustine Simion.
"Acum, incertitudinile care planeaza asupra creditarii si a cursului de schimb sunt prea mari ca sa putem face prognoze", adauga el.
Biborteni este controlata de o parte dintre actionarii producatorului de vin Murfatlar si al mezelurilor Salonta, avand in prezent circa 230 de angajati.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, principalii asociati ai companiei sunt doua societati inregistrate in Insulele Virgine Britanice, Racemosum Associated (cu o participatie de 74,7%) si European Land Investments (cu 24,9%). Cei mai mari concurenti ai Biborteni sunt producatorii romani de apa minerala Romaqua, Coca-Cola HBC Romania, Bucovina, Perla Harghitei, Apemin Tusnad, pe o piata cu un volum total de vanzari estimat la 1,25 miliarde de litri in 2007.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO