Companii

Blue Air a avut o cadere de 60% pe charterele de iarna

04.01.2009, 18:09 20

Liderul low-cost Blue Air, care a depasit anul trecut pragul de 100 mil. euro cifra de afaceri, a resimtit in ultimele luni criza financiara la nivelul curselor charter, care au inregistrat o scadere de 60% fata de perioada similara a anului trecut.

"Doar in zona curselor charter am inregistrat o diminuare, pe cursele regulate traficul evoluand conform estimarilor. Este o criza indusa, mai mult decat o criza reala. In afara de sectoarele din economie legate destul de direct de exporturi cu tari din Europa, nu cred ca aceasta criza se resimte", a spus Gheorghe Racaru, directorul companiei, care a precizat ca Blue Air avea rezervari in decembrie pentru chartere catre destinatii precum Egipt sau nordul Asiei, insa acestea au fost anulate pe fondul previziunilor negative care i-au determinat pe romani sa se orienteze catre vacante de iarna mai ieftine.
Blue Air inchiriaza avioane in principal catre agentiile de turism, iar acest segment contribuie cu circa 10%-12% la totalul veniturilor anuale. Blue Air estimeaza ca va incheia anul 2008 cu o cifra de afaceri de 120 mil. euro, dintre care charterele ar reprezenta in jur de 12 mil. euro. In ceea ce priveste sezonul estival din acest an, Racaru se asteapta ca acesta sa nu inregistreze aceeasi cadere ca in decembrie. "Avem cereri pentru sezonul de vara si tinand cont ca acestea sunt pentru destinatii destul de ieftine, precum Turcia sau Grecia, nu credem ca vor fi multe anulari", a spus Racaru.
Blue Air nu este singura companie aeriana de pe piata care opereaza, pe langa curse regulate, si zboruri charter. Acest segment este atacat si de TAROM sau Carpatair care au contracte in principal tot cu agentiile de turism. Avantajul zborurilor charter este reprezentat de profitabilitatea sigura a unei curse.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO