Companii

Blue Air si-a bugetat afaceri de 150 de milioane de euro

Blue Air si-a bugetat afaceri de 150 de milioane de euro

Gheorghe Racaru, directorul general al Blue Air: Investitia in aeroportul de la Bacau se va ridica la 45 mil. euro

20.02.2009, 00:00 34

Operatorul, care a semnat recent contractul de concesiune al aeroportului Bacau, trebuie sa vireze pana la jumatatea lunii iulie peste 25 mil. euro catre o societate de concesiune detinuta integral de Blue Air si care va gestiona toate operatiunile legate de modernizarea aeroportului.

"Contractul de concesionare va intra in vigoare incepand cu 19 iulie anul acesta. Avem in contract drept clauza precedenta obligatia de a vira intr-un cont 25 mil. euro. Investitia totala in aeroportul de la Bacau se va ridica la 45 mil. euro, iar banii pentru aceasta investitie vor proveni fie din majorarea de capital, fie ca aport al actionarilor din grupul de firme condus de Nelu Iordache", a declarat Gheorghe Racaru, directorul general al Blue Air.
Cel mai probabil, Romstrade, compania de constructii detinuta de Iordache, va efectua si o parte din lucrarile de modernizare a Aeroportului International din Bacau.
Contractul de concesiune se va desfasura pe o durata de 34 de ani, iar amortizarea investitiei se va face in 24-25 de ani, conform lui Gheorghe Racaru.
De pe aeroportul din Bacau mai opereaza curse Carpatair si Tarom, iar reprezentantul Blue Air a precizat ca exista intentie si din partea altor operatori aerieni de a opera curse dupa inceperea lucrarilor de modernizare a aeroportului.
Anul trecut traficul pe aeroportul din Bacau a fost de 55.000 de persoane, iar la finalul perioadei de concesionare se asteapta un milion - 1,5 milioane de pasageri.
"Trebuie sa vedem ce influente va avea criza asupra bugetelor pasagerilor, astfel incat este greu sa precizam o data la care vom ajunge la aceste cifre. Ca sa putem sa trecem peste pragul de rentabilitate trebuie sa avem intre 700.000 si 800.000 de pasageri anual si estimam ca acest lucru se va intampla in perioada 2013-2015."
Racaru a mentionat ca aeroportul din Bacau nu va fi inchis mai mult de trei zile consecutive pe perioada lucrarilor de modernizare.
"Ne gandim sa introducem si alte destinatii in urmatorii ani de pe aeroportul din Bacau, catre Anglia, Franta, Germania si Belgia."
Compania aeriana Blue Air a semnat un contract de concesiune si pentru construirea noului terminal plecari de pe Aeroportul Baneasa, investitia estimata fiind de aproximativ 9,5 mil. euro. "Asteptam autorizatia de constructie pe care cred ca o vom primi in 1-2 luni, iar la 8 luni dupa aceasta vom termina lucrarile." Dupa terminarea lucrarilor, Gheorghe Racaru spune ca terminalul din Baneasa va avea o capacitate de 600 de pasageri pe ora.
Consiliul Judetean Bacau a angajat consortiul de firme format din casa de avocatura Bostina si Asociatii pentru consultanta juridica, firma Delloite Consultanta, pentru servicii financiare, si Institutul de Proiectari Transporturi Auto, Navale si Aeriene (IPTANA), pentru proiectul tehnic. Decizia de concesionare a fost luata in regiune si pentru aeroporturile din Tirana, Varna si Budapesta, potrivit unor declaratii anterioare ale Deloitte Romania, care a fost implicata in aceste proiecte. De altfel, si alte aeroporturi din Romania ar putea sa fie concesionate in perioada urmatoare.
 
Wizz Air a depasit Blue Air in ianuarie, arata datele operatorilor
Wizz Air, al doilea operator low-cost de pe piata locala in 2008, a anuntat ca a transportat in ianuarie 94.000 de pasageri, de peste doua ori mai mult decat in prima luna din 2008, cresterile avand loc pe fondul majorarii capacitatii de zbor, dar si al reorientarii turistilor spre operatori low-cost in contextul crizei, potrivit Mediafax.
Reprezentantii Blue Air au anuntat ieri la Bacau ca operatorul a inregistrat in ianuarie un trafic de 75.000 de pasageri, cu 8.000 mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Wizz Air a deschis joi cea de-a treia baza operationala din Romania, la Timisoara, de unde va opera curse catre cinci destinatii noi, respectiv Milano (Bergamo), Barcelona, Paris (Beauvais), Valencia si Venetia (Treviso), a anuntat compania. Toate cursele au o frecventa de doua zboruri pe saptamana, mai putin cea spre Milano care va fi operata de trei ori pe saptamana.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO