Companii

Blue Air trece pe profit la un grad de ocupare de 86%

05.08.2009, 17:51 93

Compania aeriana low-cost Blue Air, controlata de omul de afaceri Nelu Iordache, a rulat in primele sase luni din acest an o cifra de afaceri de 56 mil. euro, mai mult cu aproape 17,6% fata de aceeasi perioada din anul anterior, insa cu venituri care egaleaza cheltuielile.

Operatorul aerian, care a transportat in primul semestru 540.000 de pasageri, in crestere cu 27% fata de perioada similara a anului anterior, ca urmare a destinatiilor noi pe care le-a introdus, a avut un grad mediu de ocupare de 75%. Capacitatea totala cu care opereaza compania se ridica la 1.500 de locuri, fata de 1.000 in primele sase luni de anul trecut, in prezent flota de aeronave ajungand la noua aeronave comparativ cu doar sase in primul semestru al anului trecut. „Pentru a atinge pragul de rentabilitate trebuie sa zburam cu aproape 1.300 de locuri ocupate", a spus Adrian Ionascu, directorul general al companiei, care era pe pierderi anul trecut. Oficialii Blue Air nu au precizat la cat se ridicau aceste pierderi.

Achizitii de peste un miliard de dolari

In urmatorii patru ani, flota companiei aeriene se va mari cu cinci avioane, contractul de achizitionare a modelului Boeing Next Generation fiind semnat inca de anul trecut. Mai mult, compania se afla in negocieri cu compania Boeing pentru achizitionarea a inca 10 aeronave, o investitie care se va ridica la peste un miliard de dolari, la valoarea de catalog.

Blue Air estimeaza ca va transporta anul acesta 1,7 milioane de pasageri, mai mult cu 54% fata de anul anterior.

„Putem spune ca anul acesta a fost unul bun pentru Blue Air. Daca anul trecut operam 31 de destinatii, anul acesta numarul acestora a ajuns la 49 de destinatii, gradul mediu de incarcare al aeronavelor fiind de 75%", a declarat Ionascu.

Cu toate acestea, directorul general al Blue Air apreciaza ca piata de turism din Romania a cazut si ca acest lucru s-a resimtit in anularea a 40% din cursele charter. Daca anul trecut, Blue Air avea 22 de chartere pe saptamana (avioane inchiriate catre agentii de turism sau alte companii pentru a efectua curse in diferite destinatii - n.r.), anul acesta compania opereaza doar 13 curse charter pe saptamana, cu 40% mai putin, spre destinatii din Spania, Grecia, Turcia sau Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO