Business Construct

Arhitectura: Momentul de respiro

Arhitectura: Momentul de respiro

Bogdan Babici, proprietarul Tecon: Una dintre cele mai mari probleme de pe piata de proiectare, cu consecinte grave in imaginea urbana rezultata, este utilizarea arhitectului pentru a intocmi documentatiile necesare obtinerii autorizatiei de constructie.

26.11.2008, 21:23 122

Bogdan Babici, proprietarul biroului de arhitectura Tecon, care a castigat anul trecut premiul sectiunii de arhitectura la Anuala din 2007, considera contextul macroeconomic actual favorabil pentru arhitecti, care vor putea pune in valoare mai bine conceptul proiectelor.

"Incetinirea ritmului investitiilor de pe piata imobiliara ar putea avea un efect benefic asupra procesului de creatie arhitecturala si implicit asupra produsului de arhitectura ce va fi lansat pe piata in perioadele viitoare. Scaderea numarului investitiilor va acorda, atat dezvoltatorilor, cat si arhitectilor un timp extrem de important necesar unei mai bune chibzuiri asupra proiectului, ceea ce va duce la sporirea calitatii actului creativ, printr-o mai buna contextualizare a conceptelor", spune proprietarul Tecon.
In aceasta perioada pot fi realizate studiile de fezabilitate pentru viitoarele proiecte imobiliare care vor fi incepute dupa ce impactul crizei se va reduce. "Pregatirea unui proiect dureaza in medie un an sau chiar doi, iar in cazul celor de amploare studiile de fezabilitate si conceptul se pot intinde pe o perioada de 4-5 ani, timp in care se fac studii, analize cost-beneficiu, se aleg materialele, echipamentele si tehnologiile care vor fi folosite", explica Babici. In plus, in momente de criza pot fi realiate studii care sa prezinte noi tehnologii mai ieftine sau pot fi utilizate in masa tehnologii care acum sunt accesibile doar pentru sectoarele de elita.
Babici a deschis biroul de arhitectura Tecon in 2000, cand s-a intors dintr-un stagiu din Statele Unite, pe vremea cand lucra ca asistent la Facultatea de Urbanism. In prezent, firma are 20 de arhitecti si genereaza venituri anuale de 300.000-400.000 de euro.
Babici este asociarul unic al Tecon, insa firma se afla intr-un proces de tranzitie catre un birou condus de mai multi asociati. In acest fel, cei care lucreaza in cadrul acestui birou vor fi stimulati si se vor implica mai mult in activitatile companiei.
"Criza imobiliara nu ne-a afectat pentru ca nu am avut pana acum proiecte care sa fie oprite. Avem intr-adevar doua proiecte mari care au fost amanate. Cunosc cazuri de investitori cu care noi am lucrat si care s-au retras pentru o perioada de pe piata. In aceste momente, statul poate avea o interventie hotaratoare, prin lansarea unor programe de investitii pentru echiparea localitatilor, eligibile si pentru finantari din fonduri europene, ce ar scadea presiunea pe bugetele locale si ar asigura o continuitate in piata proiectarii, dar mai ales a constructiilor", considera Babici. 
"In Romania sunt multe lucruri de facut. Pornind de la infrastructura, pana la constructii pentru echiparea localitatilor (scoli, gradinite, spitale, programe de transport etc), iar reabilitarea fondului construit vechi ar trebui facuta numai acolo unde valoarea istorica sau ambientala a cladirii o impune. Spun asta deoarece multe din aceste cladiri au fost realizate intr-o perioada istorica nefericita, fiind total depasite tehnologic, reabilitarea acestora fiind dificila, obtinuta de multe ori cu costuri nejustificate si cel mai grav, de multe ori chiar si dupa acest proces de reabilitare, cladirile nu pot sa respecte normele actuale europene".
 
Arhitectura pe banda. Euforia prezenta pe piata imobiliara in ultimii ani a scurtat la minimum durata de realizare a proiectelor si a trecut rapid peste una dintre cele mai importante etape - cea a studiului de fezabilitate si a conceptului, in scopul de a obtine cat mai rapid autorizatia de constructie.
"Una dintre cele mai mari probleme de pe piata de proiectare, cu consecinte grave in imaginea urbana rezultata, este utilizarea arhitectului pentru a intocmi documentatiile necesare obtinerii autorizatiei de constructie, eliberandu-I de responsabilitatile etice si profesionale ce ar aparea pe perioada de punere in opera a proiectelor. Nevoia de supravietuire a multora dintre arhitecti ii face sa accepte aceasta situatie, nerealizand raspunderea pe care o poarta pentru imaginea orasului", explica Babici. Se face arhitectura pe banda pentru ca timpul alocat conceptului este foarte suprimat, pentru ca experienta actuala nu e suficient de mare, pentru ca nimeni nu mai are timp sa se informeze si sa-si actualizeze informatia, timpul a devenit mai scump ca niciodata.
Dezvoltarea puternica a pietei imobiliare a prins nepregatita breasla arhitectilor, pentru ca majoritatea celor cu experienta au decis sa plece in perioada anilor ‘90 in alte tari. "Ne confruntam cu o criza de arhitecti cu experienta, pentru ca sunt prea putine proiecte prin care arhitectii tineri sa creasca, in timp ce arhitectii cu vechime nu prea sunt familiarizati cu tehnologiile noi. In plus, exista o repartitie neuniforma la nivelul tarii, cea mai mare parte fiind repartizata in Bucuresti", afirma Babici. Insa, tocmai datorita maturizarii pietei de real estate, multi dintre arhitectii care au plecat in Spania, Germania sau Italia se vor intoarce cu o experienta mult imbogatita.
Din lipsa de arhitecti cu experienta, dar si datorita cadrului legal permisiv, au aparut in ultimii ani mai multe proiecte de o calitate indoielnica.
"Anomaliile care au aparut in ultimii ani in peisajul arhitectural romanesc vor fi amendate de societate si proprietarii vor fi nevoiti sa schimbe in timp infatisarea acestor constructii. Aceste situatii ar disparea daca primariile ar fi fortate sa functioneze numai in baza reglementarilor urbanistice actualizate, si aceste reglementari nu ar mai fi atat de generoase si generale si nu in ultimul rand daca ar exista o modalitate de aplicare macar a cadrului legal existent", explica proprietarul Tecon.
Din pacate, Romania a fost mereu in urma arhitecturii din Europa, nu am fost niciodata trend-setteri. Cu toate acestea, se resimte tot mai mult necesitatea de a transforma arhitectura in arta.
"Conceptul de arhitectura trece in prezent printr-un proces de rafinare, de sensibilizare, in care dincolo de rezolvarea structurala, apare nevoia unei estetici particulare, generate de factorul social si de me-diu. Nu va fi suficient sa se genereze o cladire spectaculoasa la nivel spatial, ci va trebui sa beneficieze de aportul unor texturi, elemente grafice, culori, expresii, lumini si umbre abil utilizate", afirma Babici.
 
Proiecte mici si medii. Compania Tecon nu este implicata in proiecte mari, insa are un portofoliu mare de lucrari atat pentru sectorul privat, cat si contracte cu statul.
"Nu propunem cladiri opulente, ci incercam inca de la faza de creatie ca proiectul sa fie cat mai simplu de implementat si sa aiba niste costuri scazute. Suntem un birou foarte flexibil in ceea ce priveste proiectele in care putem sa ne implicam, pentru ca suntem la o dimensiune la care ne putem permite. Nu suntem setati pe un anumit tip de proiect, proiectam cladiri de birouri, hoteluri, pensiuni sau proiecte rezidentiale, precum si proiecte civile pentru stat", explica Babici.
Biroul de arhitectura Tecon a castigat in 2007 premiul sectiunii de arhitectura in cadrul "Anualei de Arhitectura" cu un proiect de birouri de pe strada Mihai Eminescu nr. 238. "Aceasta e o cladire care ma reprezinta ca arhitect, pentru ca indeplineste mai multe deziderate caracteristice unui proiect de calitate: transparenta, atitudine urbana decenta, materiale ecologice si consum redus de energie. Am avut libertate deplina de miscare, situatie pe care nu o intalnim la multi beneficiari", explica Babici. Imobilul de birouri a fost construit in locul unei cladiri mai vechi, care a fost daramata pentru ca nu avea o arhitectura deosebita si era in stare de degradare.
Tecon a proiectat peste 80 de sali de sport in ultimii patru ani, din cadrul programului inceput de Ministerul Dezvoltarii in anul 2003. "In urma cu cativa ani am participat la un concurs de solutii pentru sali de educatie fizica scolara in mediul rural. In etapa de documentare s-a facut un studiu in randul localitatilor care beneficiasera deja de astfel de proiecte si am aflat nemultumirile legate de salile construite. Multe dintre acestea au o defectuoasa integrare in context, in dizarmonie cu arhitectura existenta in zona, au costuri de exploatare peste posibilitatile autoritatilor locale, iar noi am propus o arhitectura cuminte in intentia unei integrari cat mai facile in peisajul rural actual", spune Babici.
Firma se ocupa in prezent si de proiectarea viitorului sediu al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) de langa bulevardul Corneliu Coposu. ISC a achizitionat o structura de beton a unui imobil de P+11, cu o suprafata de 6.000 mp, dupa ce a fost in tratative pentru constructia sediului in spatele cladirii Bibliotecii Nationale, insa nu au obtinut Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si s-au reorientat catre altceva.
"Cel mai mare proiect in care suntem implicati este sediul Inspectoratului de Stat in Constructii, care implica reconversia unui proiect care la inceput avea destinatie rezidentiala intr-unul de birouri. Pentru ISC era foarte important ca viitorul sediu sa se afle intr-o zona centrala si mai ales sa aiba o suprafata mare, pentru ca spatiul de care dispune este insuficient".
Firma era deja implicata in proiectarea imobilului rezidential si a preluat reconversia imobilului, care va fi finalizat in 2009. "Am muncit un an de zile pentru a reconfigura proiectul de la functiunea initiala la cea de birouri, din cauza complexitatii problemelor generate de schimbarea categoriei cladirii, aceasta trecand prin schimbarea de functiune in categoria cladirilor inalte. In plus, imobilul are o infrastructura sofisticata, ce a pus mari probleme de executie. Cladirea va fi ecologica, fiind echipata cu un sistem de pompe de caldura care asigura atat incalzirea, cat si racirea spatiilor, intreaga anvelopanta a cladirii fiind in sistem ventilat", mentioneaza Babici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO