Companii

Bombardier ar putea livra tramvaie de peste 300 mil. euro

31.03.2008, 19:37 43

Producatorul canadian de material rulant Bombardier Transportation, care a livrat incepand din anul 2000, peste 260 de vagoane de metrou cu o valoare de 300 de milioane de euro pe piata locala, mizeaza in acest an pe trei licitatii de tramvaie in Bucuresti, Arad si Timisoara.
"Vom participa la licitatia pentru cele 100 de tramvaie din Capitala, precum si la licitatiile de la Arad si Timisoara, primariile locale vizand achizitia a 10-20 de tramvaie", a spus Anton Schiruk, senior consultant al Bombardier Transportation Austria. Avand in vedere ca un tramvai de 30 de metri si o capacitate de circa 300 de pasageri costa in medie 2,5 milioane de euro, Bombardier ar putea livra pe piata locala tramvaie de de peste 300 mil euro. Primaria Municipiului Bucuresti va organiza la sfarsitul lunii aprilie o noua licitatie pentru achizitia a 100 de tramvaie, dupa ce licitatia din toamna a fost anulata, pentru ca participantii nu au respectat conditiile impuse. Principalii concurenti ai Bombardier sunt Alstom si Siemens.
"In cazul in care vom castiga licitatia, am putea ansambla tramvaiele la Uzina de Reparatii Atelierele Centrale a RATB (URAC)", a spus Schiruk. Bombardier colaboreaza pe piata locala cu Electroputere Craiova, unde se asambleaza metrourile, Avioane Craiova, pentru piese si cu Imsat SA pentru sisteme de semnalizare. Reprezentantii Bombardier nu au precizat valoarea contractelor cu aceste companii, afirmand insa ca productia de aici este destinata exclusiv pietei interne. "Nu exportam din Romania. Poate pe termen lung vom lua in considerare acest lucru", a spus Schiruk, care a adaugat ca pentru moment Bombardier nu urmareste preluarea unei fabrici in Romania, desi pe plan international grupul s-a dezvoltat prin achizitii.
Totodata, Bombardier va participa si la licitatia CFR Calatori pentru 50-100 de rame electrice, o oportunitate fiind in acelasi timp si livrarea de locomotive pentru operatorii privati precum Grup Feroviar Roman sau Servtrans, cu care au fost in discutii.
"In ceea ce priveste tramvaiele, am livrat 100% la stat, insa pentru trenuri si locomotive situatia e diferita, 10-15% fiind livrari catre segmentul privat", a mai spus Schiruk, referindu-se la parteneriatele internationale.
Producatorul canadian a inaugurat saptamana trecuta la Viena o fabrica de tramvaie, in urma unei investitii de 30 mil. euro, care va deservi mai multe state din Europa, inclusiv Romania. Fabrica, la care vor lucra 500 de angajati, va produce anual 70 de tramvaie si vehicule pentru distante scurte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO