Companii

Bostina si Asociatii: ne propunem ca peste jumatate din venituri sa vina din provincie

Bostina si Asociatii: ne propunem ca peste jumatate din venituri sa vina din provincie

Doru Bostina, avocatul coordonator al Bostina si Asociatii: De pe urma finantarilor UE pot trai nenumarate firme mici si mijlocii, tinand cont ca, spre exemplu, construirea unei statii de epurare atrage, pe langa firmele implicate direct in procesul de constructie, si alte activitati, cum ar fi firmele care realizeaza studii de satisfactie a cetateanului, care nu erau luate in calcul pana acum.

21.02.2007, 19:19 22

Casa de avocatura Bostina si Asociatii mizeaza pe o crestere semnificativa a veniturilor obtinute de birourile din teritoriu, prin marirea numarului de avocati si integrarea acestor filiale in structurile locale, spune Doru Bostina, avocatul coordonator al companiei.
"In momentul de fata, mai putin de 10% din veniturile companiei sunt obtinute din provincie. Pe termen mediu, ne propunem intarirea birourilor respective si conectarea lor la pietele locale, la viata juridica locala si la toti generatorii de business", a declarat Doru Bostina.
Totodata, firma va continua in acest an extinderea activitatii la nivel national, prin deschiderea altor patru sau cinci birouri, care vor duce reteaua locala spre un numar de 15 filiale. Compania a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 10,16 milioane de euro, tinta pentru acest an fiind de 12 milioane de euro. Cresterea se bazeaza pe cresterea pietei, pe deschiderea birourilor in teritoriu, dar si pe introducerea unor noi practici de lucru, orientate spre client.
"Vom introduce, dupa modelul bancar, un serviciu de private client, in care vom targeta directorii corporatilor mari si mijlocii, carora sa le oferim consultanta personala. Totodata, dorim sa convingem companiile mari sa-si externalizeze complet serviciile juridice, urmand ca noi sa preluam juristii acestor firme", spune Bostina, care considera ca piata avocaturii trebuie construita, prin urmarirea liderilor sau a companiilor.
Bostina si Asociatii are in prezent peste 120 de angajati si colaboratori, un sfert din incasarile din 2006 fiind obtinute din litigii. In ordinea ponderii din totalul veniturilor, cele mai dinamice domenii in cadrul companiei au fost anul trecut privatizarile (12%), comunicatiile (10,6%), si domeniul fiscal (8,6%).
"Nu ne bazam pe businessul high, concentrat si pe bani multi. Incercam sa depasim stadiul artizanatului. Nu facem inele de diamante, facem verighete, insa este o cerere mare pe acest segment", spune Bostina despre activitatea firmei pe care o coordoneaza.
Piata locala de avocatura este estimata la peste 100 de milioane de euro, insa o mare parte din business este absorbit de un numar redus de firme, tinand cont ca trei dintre cei mai mari jucatori din piata au raportat venituri cumulate de peste 30 de milioane de euro in 2006.
"In urmatorii cinci ani de zile in Romania se va deschide o efereastra de oportunitatee, urmand ca piata sa creasca spre 300 - 400 de milioane de euro, valoare la care se va stabiliza", apreciaza Bostina, care isi propune in cativa ani ca firma ca sa ajunga la un numar de 200 - 250 de angajati.
Cererea de servicii juridice se afla intr-o continua crestere pe piata locala, in toate domeniile, spune Bostina, care considera ca UE este investitorul numarul unu in Romania. "De pe urma finantarilor Uniunii Europene pot trai nenumarate firme mici si mijlocii, tinand cont ca, spre exemplu, construirea unei statii de epurare atrage, pe langa firmele implicate direct in procesul de constructie, si alte activitati, cum ar fi firmele care realizeaza studii de satisfactie a cetateanului, care nu erau luate in calcul pana acum", precizeaza Bostina.
Cresterea economica este un alt factor care antreneaza raporturi juridice si pune presiune pe avocati, insa incercarile de recrutare a studentilor in randurile firmei s-au dovedit ineficiente.
"Presiunea este foarte mare, dar nu gasim oameni potriviti in scoli. In cazul celor eopen-mindede timpul nu are rabdare cu noi", spune Bostina, care vizeaza pentru acest an dezvoltarea departamentelor de banking, utilitati si infrastructura, prin formarea angajatilor in cadrul companiei.
In ciuda cresterii serviciilor juridice din Romania, piata locala nu este foarte atractiva pentru marile case de avocatura, care aleg, in general, sa intre in parteneriate cu firmele locale pentru anumite proiecte. Pana in prezent, din marii jucatori internationali au deschis birouri in Romania doar britanicii de la Clifford Chance si Linklaters, numarul unu si doi in lume tinand cont de cifra de afaceri.
In acest an este asteptata o crestere a veniturilor din privatizari, proiecte de infrastructura si piata de capital, urmand ca mai multe companii, atat publice cat si private, sa fie listate, potrivit reprezentantilor Bostina si Asociatii. Compania isi propune largirea activitatii de pe pietele internationale, prin preluarea unui birou de trei - patru avocati la Paris pana in luna august, si ia totodata in calcul deschiderea unui birou la Bruxelles, unde ar putea servi clienti cu probeme legate de finantarile europene.
Compania are in prezent trei birouri in Austria, Elvetia si Cipru, ultimele doua aducand in 2006 incasari cumulate de peste un milion de euro.
Cele mai mari case de avocatura de business din Romania sunt NNDKP, Musat, Bostina, Linklaters si Tuca - Zbarcea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO