Companii

Bricostore revine de anul viitor cu un nou magazin in Bucuresti

10.05.2005, 19:20 38

Compania Bricostore, detinuta de grupul francez Bresson, va continua si anul viitor ritmul de expansiune de doua magazine inceput din acest an. Dupa primele doua magazine deschise anul acesta in provincie, la Brasov si Ploiesti, Bricostore se va reintoarce de anul viitor in Bucuresti printr-un magazin in zona Baneasa.

"ConstrucTia magazinului de la Baneasa va incepe anul viitor, tot atunci urmand sa fie si inaugurat. Pentru al doilea magazin nu am stabilit inca locatia", a declarat Adina Burchioiu, reprezentant marketing al Bricostore Romania.

Pana atunci, francezii vor deschide anul acesta doua magazine, miscarea inscriindu-se in strategia anuntata de presedintele grupului Bresson in toamna anului trecut, cand a deschis al treilea magazin din Bucuresti.

"Magazinul din zona Orhideea a mers foarte bine, atat din punct de vedere al traficului, cat si al vanzarilor, adauga Burchioiu. Ea spune ca vremea buna din perioada premergatoare sarbatorilor de Paste a determinat o crestere a vanzarilor magazinelor de bricolaj ale grupului francez in mai toate categoriile de produse. "Au mers foarte bine materialele de constructii, dar si decoratiunile interioare sau pentru exterior", adauga Burchioiu.

Bricostore a fost primul jucatori international din domeniul bricolajului care si-a facut intrarea pe piata romaneasca. Primul sau magazin a fost deschis in primavara anului 2002 in urma unei investitii de 8 milioane de euro, fiind situat in imediata apropiere a hipermarketului Carrefour din Militari.

Tot aglomerarile comerciale bazate pe un hipermarket au fost preferate si pentru urmatoarele magazine deschise de grupul francez pe piata locala. Cora Pantelimon (noiembrie 2003) si Carrefour Orhideea (noiembrie 2004) sunt alte aglomerari comerciale "bifate" de catre Bricostore prin magazine de bricolaj.

Investitia medie pentru un magazin Bricostore este situata in general intre 6 si 8 milioane de euro, insa in cazul celui din zona Orhideea, situat in centrul orasului, investitia a urcat la 10 milioane de euro, fiind vorba de o parte a unui proiect de 15 milioane de euro derulat impreuna cu retailerul de electronice si electrocasnice Media Galaxy.

Principalul concurent al Bricostore pe piata locala este Praktiker, divizia de magazine de bricolaj a grupului german Metro.

Praktiker a deschis primul sau magazin pe piata romaneasca tot in anul 2002, in imediata apropiere a magazinului Metro Cash & Carry din Voluntari. De atunci, divizia de magazine de bricolaj din cadrul gigantului german Metro a deschis in fiecare an cate 3 magazine, scopul declarat fiind acela de a ajunge la aproximativ 15 magazine. Ritmul de trei magazine deschise anual se va mentine si in acest an, locatiile anuntate deja de reprezentantii Praktiker fiind Constanta, Oradea si Craiova.

Spre deosebire de Bricostore, strategia Praktiker nu vizeaza constructia de magazine de bricolaj pe terenuri aflate in proprietatea sa, ci incheierea unor contracte cu antreprenori, care realizeaza cea mai mare parte a investitiei in respectivele magazine.

Praktiker devine chirias pe locatia respectiva si intervine abia in ultima faza, cand constructia magazinului este gata, germanii urmand sa se ocupe doar de finisarea si dotarea interioara a magazinului.

Strategia asigura, potrivit reprezentatilor grupului german, o flexibilitate superioara si implicit un ritm de dezvoltare mai dinamic.

Aceeasi strategie va fi aplicata si de un alt concurent international care si-a anuntat intrarea pe piata romaneasca, Baumax. Lantul austriac de magazine de bricolaj Baumax a anuntat anul trecut ca vizeaza deschiderea pe termen mediu a 30 de magazine in Romania.

Bricostore Romania a realizat in 2003, potrivit datelor Ministerului de Finante, o cifra de afaceri de 21,6 milioane de euro.

Praktiker Romania, principalul concurent, a realizat in aceeasi perioada o cifra de afaceri de aproape 18,8 milioane de euro.

Pentru anul trecut oficialii Bricostore nu au dorit sa furnizeze detalii privind evolutia vanzarilor.

In schimb, reprezentantii Praktiker Romania au anuntat o explozie a vanzarilor pana la 63 mil. euro.

ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO