Companii

Britanicii au ajuns să cumpere mai multe Dacii decât românii

Britanicii au ajuns să cumpere mai multe Dacii decât...

Autor: Bogdan Alecu

08.07.2013, 18:49 492

Înmatriculările Dacia pe piaţa din Marea Britanie au ajuns la aproape 7.000 de unităţi în prima jumătate a aces­tui an, potrivit datelor Societăţii Producătorilor şi Co­mer­cianţilor de Automobile, în condiţiile în care 2013 este pri­mul an în care marca autohtonă a fost comercializată pe piaţa din Regatul Unit.

În condiţiile în care în primele cinci luni s-au înmatriculat pe piaţa locală puţin peste 5.500 de autoturisme Dacia, la şase luni este posibil ca România să fie depăşită şi de Marea Britanie. Având în vedere că în 2012 piaţa locală s-a clasat pe locul şapte din punctul de vedere al vânzărilor Dacia, fiind depăşită de Franţa şi Germania, cele mai mari pieţe, dar şi de Algeria, Turcia, Italia şi Maroc, în 2013 este posibil ca România să ajungă pe locul opt, depăşită şi de UK. Mai mult, dacă în România sunt înmatriculate lunar în medie 1.100 - 1.200 de autoturisme Dacia, în Marea Britanie deja s-a ajuns la un volum de aproape 1.900 de unităţi lunar, după ce în ianua­rie s-au înregistrat 300 de unităţi. Oficialii Dacia nu au oferit niciun comentariu pe această temă.

Creşterea înmatriculărilor Dacia din Marea Britanie are o influenţă directă asupra producţiei din România deoarece mo­delul Sandero cu volan pe dreapta este produs la Mioveni, în timp ce Duster este asamblat în India. În plus, în a doua ju­mă­tate a acestui an în Marea Britanie va demara şi vân­za­rea modelului Logan cu volan pe partea dreaptă, produs de ase­me­nea tot la Mioveni.

În primele şase luni ale acestui an Dacia a mai înregistrat o creştere puternică şi pe piaţa franceză, unde înmatriculările au crescut cu 7,3% la 46.900 de unităţi, potrivit Comitetului Con­structorilor Francezi de Automobile, pe o piaţă care s-a con­tractat cu 11% în prima jumătate a anului, la 1,11 mi­lioa­ne de maşini.

În Germania, a doua cea mai mare piaţă pentru Dacia, înma­triculările mărcii au crescut cu 8,4% în primul semestru al acestui an, la aproape 23.500 de unităţi, avansul venind în con­textul unei pieţe aflate în scădere de 8% la 1,5 mil. maşini.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO