Companii

Britanicii de la Equest mai aduc 50 mil. euro de la Londra pentru investitii pe piata locala

17.07.2007, 14:32 14

Fondul britanic de investitii imobiliare Equest Balkan Properties, care detine opt proprietati pe piata locala, isi propune sa atraga pana in luna septembrie a acestui an fonduri cu o valoare de 50 de milioane de euro de la bursa AIM de la Londra, unde compania este listata.
Fondurile ar urma sa fie utilizate in special pentru finalizarea proiectelor aflate in curs de dezvoltare pe piata locala, precum parcul de retail Vitantis si parcul logistic Bucharest West, ambele aflate in Bucuresti, a declarat George Teleman, partner al fondului administrat de la Londra.
"Pipeline-ul existent (proiectele aflate in derulare - n.r.) acopera circa 50 de milioane de euro in proiecte investitionale, pe care ar trebui sa le finalizam in 2007. Avem o preferinta pentru parcuri de retail, centre logistice si parcari, proiecte care de altfel sunt incluse si in pipeline", a precizat Teleman.
Portofoliul celor de la Equest este evaluat in prezent la 159 de milioane de euro, in crestere cu 14% fata de valoarea de la sfarsitul anului 2006, a adaugat Teleman. Trei dintre proprietati, Vitantis Retail Park, Bucharest West Logistics Park si parcarea Europark, se afla in diferite stadii de dezvoltare.
Finalizarea investitiilor anuntate va duce valoarea proprietatilor detinute de Equest peste pragul de 200 de milioane de euro. Cu exceptia segmentului rezidential, Equest este activ in toate domeniile pietei imobiliare, cea mai recenta investitie anuntata fiind o parcare de zece etaje in apropiere de Piata Unirii, realizata in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti si Primaria Sectorului 3. Imobilul va fi dezvoltat pe un teren de peste 3.000 de metri patrati si va oferi 816 locuri de parcare.
Una dintre primele investitii realizate pe piata locala si singura situata in afara Bucurestiului este centrul comercial Moldova Mall din Iasi, achizitionat pentru 34,5 milioane de euro in luna martie a anului trecut.
Equest detine totodata mai multe cladiri de birouri de mici dimensiuni in Bucuresti, precum Domenii Office Building, Jules Michelet Office, Casa Mosilor Office sau Otopeni Office.
Equest Balkan Properties este un fond creat pentru investitii in zona balcanilor, compania avand in proprietate active si in state precum Bulgaria, Serbia sau Macedonia.
Investitorii britanici sunt printre cei mai activi pe piata locala, alaturi de cei austrieci, fiind prezenti in majoritatea deal-urilor importante de pe piata. Alaturi de Equest, printre cei mai activi investitori din insula se numara fonduri precum Fabian Romania Property, European Convergence Property Company, Dawnay Day Carpathian sau North Real Estate Opportunity Fund, toate listate pe Alternative Investment Market de la Londra.

Portofoliul Equest In regiune

Centrul comercial City Center din Sofia, preluat pentru 94 mil. euro, reprezinta cea mai mare investitie Equest din zona balcanilor.
Cea mai importanta proprietate detinuta de Equest in Romania este parcul de retail Vitantis, pentru care au fost platiti 31 mil. euro dezvoltatorilor, la care se adauga investitii suplimentare de circa 20 mil. euro.
In luna aprilie a acestui an Equest a facut prima achizitie din Macedonia, unde a preluat un imobil de birouri pentru 7,8 mil. euro.
Equest a preluat 70% din firma Aurora Property Ventures, specializata in achizitia de terenuri, detinerea si administrarea de active comerciale in Serbia. Valoarea investitiei se ridica la 12,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO