Companii

Broadhurst da 1,1 mil. dolari pe ultimul sfert din Vel Pitar

17.02.2003, 00:00 38

Fondul american de investitii Broadhurst a lansat la finalul saptamanii trecute oferta de preluare a tuturor actiunilor companiei de panificatie Vel Pitar Ramnicu Valcea pe care nu le contoleaza, adica 27% din capitalul social al acesteia.
Pretul oferit de Broadhurst este de 2.650 lei/actiune, iar valoarea totala a ofertei este de 36 miliarde de lei (1,1 milioane de dolari).
Pretul oferit de fondul de investitii este identic cu cel precizat in anuntul preliminar publicat la finalul anului trecut.  Broadhurst, administrat de New Century Holdings (NCH) este cel mai mare fond de investitii de pe piata romaneasca si detine 66,8% din actiunile Vel Pitar. Un alt fond administat de NCH, Linsdell Enterprises detine alte 5,4% din actiuni. Alaturi de acestea, Vel Pitar detine in portofoliul 6% din actiunile proprii. Oferta se deruleaza pana pe data de 5 martie si este intermediata de societatea de brokeraj Active International.
Vel Pitar a fost creata de Broadhurst prin fuziunea mai multor fabrici de paine (Mopariv Valcea, Panegrano Cluj, Berceni Bucuresti, Granpan Tecuci si Spicul Arges), iar intentia fondului este de a crea din Vel Pitar o marca nationala de paine. Principalii competitori ai Vel Pitar pe piata produselor de panficatie sunt Dobrogea Constanta si Titan Bucuresti.
Broadhurst mai detine si alte fabrici de paine iar acestea vor fuziona cel mai probabil cu Vel Pitar. Conducerea companiei a fost mandatata la sfartitul anului trecut sa intocmeasca proiecte de fuziune a Vel Pitar cu societatile Gorjpan Targu Jiu si Pangran Iasi. Cele doua societati sunt contolate de fondul de investiti.
Dupa derularea unei oferte publice pe piata RASDAQ, Broadhurst a ajuns la o detinere de 47% din capitalul unei alte companii de panificatie, Postavarul Brasov. Recent fondul de investitii a soclicitat convocarea AGA la la aceasta societate, pentru schimbarea statutului societatii si a conducerii acesteia.
Actiunile Vel Pitar sunt cotate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Pretul actiunilor a oscilat de la inceputul anului trecut intre 2.250 si 2.950 lei/actiune, dar au fost suspendate de la tranzactionare a mare parte a acestei perioade datorita proceselor de fuziune si de modificare a capitalului social prin care a trecut compania. Ultimul pret de pe piata al actiunilor Vel Pitar a fost de 2.550 lei/actiune, la care valoarea companiei este de 3,7 milioane de dolari.  In primele noua luni ale anului trecut, Vel Pitar a consemnat un profit de 15,1 miliarde de lei, in conditiile unei cifre de afaceri de 528 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO