Companii

Broker a dat 4,4% din Comvex pentru 1,1 mil. euro

05.07.2005, 20:02 22

Societatea de intermediere bursiera SSIF Broker a vandut ieri la Bursa Electronica RASDAQ un pachet de actiuni ale operatorului portuar Comvex Constanta pentru 4 milioane de lei noi (1,1 milioane de euro), conform unor surse apropiate societatii.

Pachetul reprezinta 4,4% din Comvex.

Pachetul de actiuni Comvex era unul dintre cele mai importante pachete de actiuni detinute de Broker. Societatea de intermediere este cel mai capitalizat broker de pe bursa, castigand bine in ultimii ani de pe urma aprecierii actiunilor aflate in portofoliu si nu numai de pe urma comisioanelor de tranzactionare pentru tranzactiile intermediate in numele clientilor. Actiunile Comvex au fost cumparate treptat de pe piata, achizitiile Broker contribuind la cresterea pretului actiunilor.

Ascensiunea Comvex pe RASDAQ a fost sustinuta de rezultatele financiare in crestere raportate de companie anul acesta.

Operatorul portuar a castigat 1,84 milioane de euro in primele patru luni ale acestui an, cu 30% mai mult fata de profitul din intreg anul trecut. Compania anuntase la inceputul anului ca se asteapta la o dublare a profitului anul acesta, pana la 3,7 milioane de euro.

Tranzactiile prin care Broker a vandut pachetul de actiuni Comvex s-au derulat la 20,5 lei noi/actiune, in crestere cu 7,3% fata de sedinta precedenta, capitalizarea bursiera a operatorului portuar atingand astfel 25 de milioane de euro. In urma cu un an, o actiune Comvex valora 14 lei noi/actiune.

In urma tranzactiei Broker a inregistrat un profit de 100.000 de lei noi (28.000 de euro), dar are de incasat de la Comvex dividende in valoare de 250.000 de lei noi (70.000 de euro).

Societatea de intermediere a mai ramas cu un pachet nesemnificativ de actiuni ale operatorului portuar, ce reprezinta sub 0,1% din capitalul acestuia. In afara de Comvex, cele mai importante pachete de actiuni detinute de Broker la finalul lunii mai erau 4,9% din Compa Sibiu, 9,7% din Siretul Pascani, ambele listate la Bursa de Valori, alaturi de 14,7% din producatorul de utilaje agricole Mecanica Ceahlau, 2,4% din Biofarm Bucuresti si 7,2% din producatorul de cabluri Romcab Targu Mures, societati listate pe RASDAQ.

Vanzarea pachetului de actiuni Comvex vine dupa mai multe luni in care societatea a inregistrat profituri reduse pe fondul evolutiei slabe a Bursei. Broker a obtinut in luna mai un profit de 150.000 de lei noi (41.000 de euro), comparativ cu un castig de 100.000 de lei noi (28.000 de euro) in luna precedenta. Broker nu a anuntat inca profitul pe luna iunie.

Profitul brut cumulat al Broker pe primele cinci luni ale anului se ridica la circa 8,61 milioane de lei noi (2,3 mil. euro). Cea mai mare parte a acestui profit (aproape 2 mil. euro) a fost obtinuta in primele doua luni ale anului, pe fondul evolutiei bune a Bursei din acea perioada.

Actiunile Broker listate la Bursa de Valori au incheiat sedinta de ieri la 2,06 lei noi/actiune, in crestere cu 1,5% fata de sedinta precedenta. Capitalizarea bursiera a Broker se ridica la 13 milioane de euro.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO