Companii

Bunge cumpara uleiurile Ulvex si Soreanca

07.03.2007, 18:47 501

Compania Agricover, producatorul uleiurilor vegetale Ulvex si Soreanca, va vinde divizia de ulei de la Buzau companiei Bunge, cel mai mare jucator de pe piata uleiurilor vegetale.
"In prezent, cele doua companii sunt in faza de informare a autoritatilor. Dupa finalizarea tranzactiei, Bunge Romania va prelua fabrica de ulei din Buzau, marcile de ulei Ulvex, Soreaca, Rumen, Universal si Mythos, si reteaua de vanzari si distributie", a declarat Ovidiu Chiscan, directorul general al Agricover.
Reprezentantul Agricover nu a vrut sa ofere informatii privind valoarea tranzactiei, insa surse din piata estimeaza ca s-ar putea plasa in jurul a 8-10 milioane de euro.
Potrivit reprezentantilor Agricover, Ulvex detine o cota de piata de 8,7%, in timp ce Soreanca are peste 1,6% din piata uleiurilor vegetale. Prin aceasta achizitie Bunge si-ar putea consolida pozitia pe piata, unde detinea anul trecut o cota de circa 36%, potrivit informatiilor reprezentantilor companiei.
Grupul american Bunge detinea in 2005 trei fabrici de ulei, Interoil Oradea, Unirea Iasi si Muntenia Bucuresti, cea din urma fiind inchisa la sfarsitul anului 2005 din cauza performantelor slabe inregistrate. Productia fabricii din Bucuresti a fost relocata la centrele de productie detinute de Bunge la Iasi si la Oradea, iar terenul, cu o suprafata de peste 6 hectare, a fost vandut unui grup de dezvoltatori spanioli, in urma unei tranzactii estimate la 29 mil. euro.
Michael Whitney, directorul general al Bunge, companie cu afaceri de 106 mil. euro in 2005 pe piata locala, nu a putut fi contactat pentru a oferi informatii pe marginea tranzactiei.
"In 2007, grupul Agricover a decis sa-si concentreze eforturile exclusiv in sectorul de agribusiness urmarind o dezvoltare puternica in acest sector", a explicat Chiscan. In segmentul agribusiness, Agricover detine o retea de baze si silozuri cu o capacitate de 700.000 de tone. Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 64 mil. euro, in crestere cu 60% fata de 2005 si un profit de 2,8 mil. euro.
In ultimii ani, majoritatea companiilor de pe piata uleiurilor vegetale au raportat profituri reduse, chiar daca volumele livrate pe piata au fost mai mari decat cele din anii precedenti. Aprecierea monedei nationale si cresterea ofertei de ulei de pe piata au determinat modificari ale pretului, uneori chiar sub costuri. Romania produce anual circa 250.000 de tone de ulei, valoarea pietei fiind estimata la peste 200 mil. euro
Agricover face parte din grupul de companii ICB, detinut de doi investitori iranieni. Grupul de companii ICB include si producatorul de bauturi spirtoase Prodal '94.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO