Companii

Bursa din Sibiu a ramas fara tranzactii

03.02.2004, 00:00 12

La Bursa Monetar-Financiara si de Mafruri Sibiu (BMFMS) nu a a vut loc ieri nici o tranzactie. Motivul: piata se afla in curs de autorizare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, iar dupa obtinerea autorizarii toate pozitiile (contractele) deschise de jucatorii de pe aceasta piata ar urma sa fie inchise fortat, conform unei decizii a CNVM.
Pe Bursa de la Sibiu se tranzactioneaza contracte derivate (futures si optiuni), a caror executare se realizeaza dupa un termen stabilit, dar pretul este fixat initial. Castigurile sau pierderile din diferentele de pret generate de astfel de contracte pot merge pana la 100%.
"Piata este deschisa si se pot realiza tranzactii, dar momentul scanentei lor este incert. Este normala decizia clientilor de a nu executa tranzactii, deoarece nimeni nu se implica in trenzactii de asemenea natura fara o scadenta certa", a declarat Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu
"Comisia a dat termen burselor de marfuri sa se autorizeze pana pe data de 31 martie. Pentru aceasta, pe piata treuie sa existe cel putin 20 de operatori de bursa. Pana la 27 ianuarie BMFMS avea 17 operatori, autorizati, iar Bursa Romana de Marfuri avea o singura cerere de autorizare depusa," a declarat Ciprian Ene purtatorul de cuvant an Comisiei. Bursele de marfuri vor fi supravegheate de CNVM dupa ce vor fi autorizate conform legislatiei privind piata de capital.
Intre timp, Bursa Romana de Marforui (BRM) din Bucuresti a mai depus o cerere de autorizare pentru un operator, iar BMFMS a mei depus trei cereri, aprobarea acestora ducand numarul operatorilor de la Sibiu la nivelul minim cerut de lege.
"Am depus la CNVM deja doua dosare pentru autorizarea operatorilor de piata, iar alti operatori se pregatesc sa ceara autorizarea. Cred ca ne vom putea incadra in termenul impus de Comisie, desi acesta a fost destul de scurt," a declarat pentru Ziarul Financiar Liliana Paraipan, director de marketing si relatii publice la BRM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO