Companii

BVB, majoritara la viitorul depozitar central

19.08.2004, 00:00 18

Actionarii Societatii Nationale de Compensare Depozitare pentru Valori Mobiliare (SNCDD) au aprobat ieri, cu o majoritate de peste 80%, preluarea societatii prin aport de capital de catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Pana la preluare, SNCDD urmeaza sa isi piarda o mare parte a activitatii, pe masura ce peste 100 din cele mai importante societati listate pe RASDAQ urmeaza sa fie transferate pe sistemul de tranzactionare-decontare al BVB, in urma unei intelegeri dintre cele doua piete.
Prin preluarea de catre BVB, SNCDD ar urma sa se transforme in depozitarul central, care va asigura decontarea tuturor tranzactiilor de pe pietele organizate de capital in conformitate cu noua legislatie a pietei. SNCDD este societatea care asigura in prezent decontarea tranzactiilor derulate prin sistemul tehnic al Bursei Electronice RASDAQ. Decontarea tranzactiilor de pe RASDAQ este in prezent mai costisitoare pentru brokeri decat cea prin sistemul BVB.
SNCDD este detinuta in prezent de banci si de societatile de brokeraj. Principalii actionari care au votat ieri impotriva preluarii au fost Banca Comerciala Romana si societatea de brokeraj a acesteia pe piata de capital, BCR Securities. Reprezentantul bancii a cerut ca Adunarea Generala sa ia act de opozitia BCR, cerere care precede de obicei o contestare in justitie a deciziei luate de ceilalti actionari. Reprezentantii BCR nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Bursa ar urma sa ajunga la peste 70% din capitalul SNCDD printr-un aport in natura constand in principal in sistemul tehnic prin care se deconteaza tranzactiile derulate in prezent pe BVB. SNCDD ar urma sa asigure decontarea tranzactiilor de pe noua bursa ce se va crea dupa fuziunea BVB si RASDAQ, iar sistemul tehnic actual utilizat de SNCDD ar putea fi utilizat pentru decontarea tranzactiilor de pe sistemele alternative de tranzactionare pe care bursa vrea sa le opereze dupa fuziune.
Hotararea de ieri ai actionarilor SNCDD va fi urmata de o noua Adunare Generala in care se vor hotari modalitatile concrete prin care se va realiza majorarea de capital si realizarea unui raport de evaluare.
Viitorul depozitar central, organizat ca societate pe actiuni, va putea distribui actionarilor dividende dupa 2007. In opinia  reprezentantilor BVB si RASDAQ, depozitarul central trebuie sa fie o institutie al carei scop principal sa fie dezvoltarea pietei de capital prin oferirea de servicii eficiente si costuri reduse, iar structura de actionariat trebuie sa reflecte interesele participantilor la piata de capital si nu a unor actionari care se indreapta spre obtinerea de profit.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO