Companii

Canicula a adus creşteri de 50-60% pe trei pieţe lovite de declinul consumului

14.06.2010, 23:32 49

Dupa un debut de sezon slab, sub semnul contracţiei consumuluicu 7-10%, primul weekend canicular din 2010 a adus creşteri devânzări de până la 50-60% producătorilor de apă, sucuri, bere şiîngheţată.

Producătorii spun însă că doar trei zile de caniculă nucompensează scăderile de vânzări înregistrate în lunileaprilie-mai.

Vânzările de apă în hipermarketuri au crescut cu circa 50% înweekendul trecut datorită caniculei.

"În reţeaua de hipermarketuri Carrefour, vânzările de apă dinperioada 11-13 iunie au fost mai mari cu 45% faţă de weekendul 4-6iunie: am înregistrat o creştere de 58% pe segmentul apeicarbonatate şi un avans de 33% pe cel al apei plate", a precizatAndreea Mihai, directorul de marketing al Carrefour România, celmai mare operator de hipermarketuri de pe piaţă.

Lanţul francez de magazine a vândut în cele trei zile cutemperaturi record pentru 2010 aproximativ 700.000 de sticle de apăde diverse volume. Cel mai mult s-au vândut PET-urile de 1,5 litri,urmate de cele de 2 litri, potrivit datelor furnizate deretailer.

Şi piaţa sucurilor a avut un vârf de vânzări în aceastăperioadă.

"În zilele din weekendul trecut, vânzările de sucuri şi apă aleEuropean Drinks au crescut cu circa 60% faţă de media unei zilenormale din an", a precizat Adrian Rotar, directorul general alEuropean Drinks, companie cu afaceri anuale de peste 100 mil.euro.

La rândul lor, reprezentanţii Real Hypermarket au declarat căreţeaua a înregistrat săptămâna trecută vânzări duble sau chiartriple, comparativ cu perioada anterioară, pe anumite categorii debăuturi nonalcoolice precum apă plată şi carbogazoasă, nectaruri defructe şi ice tea.

Urmează comenzi mai mari la producători

Producătorii se aşteaptă ca efectele caniculei să se resimtă pepiaţă şi în această săptămână, pentru că retailerii îşi refacstocurile după vârful de vânzări din ultimele zile.

"Noi acum resimţim creşterea cererii de apă din weekend, pentrucă s-au terminat stocurile din magazine şi retailerii şidistribuitorii dau comenzi mai mari. Estimez că vom avea o creşterede vânzări de 20-30% în această săptămână faţă de o perioadănormală, datorită celor trei zile de caniculă", a spus Balazs BecsiZsolt, directorul executiv al îmbuteliatorului de apă mineralăApemin Tuşnad.

"Sâmbătă (12 iunie - n. red.) am primit comenzi mai mari cu 30%faţă de aceeaşi zi a săptămânii anterioare, dar va fi interesant devăzut rapoartele de vânzări din weekend pe care urmează să leprimim de la comercianţi", a afirmat la rândul său Cristian Şerban,directorul executiv al companiei Rio Bucovina, care deţine înportofoliu apa Bucovina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO