Companii

Capital Partners: Vanzarea Eurisko putea fi blocata de criza imobiliara din SUA

Capital Partners: Vanzarea Eurisko putea fi blocata de criza imobiliara din SUA

Andrei Diaconescu, partener Capital Partners: Au fost negociate zile la rand contractele fiecarui partener in parte. Nu s-a stat mai tarziu de ora doua noaptea pentru a putea continua lucrul a doua zi de dimineata. Managementul si actionarii au dorit, ca in cazul vanzarii firmei, sa se alieze cu unul dintre liderii mondiali ai pietei.

15.02.2008, 21:17 349

Vanzarea companiei de consultanta imobiliara Eurisko catre gigantul american CB Richard Ellis, pentru 35 mil. $, a fost una dintre cele mai complexe tranzactii derulate in mediul de business local, tinand cont de durata negocierilor, amploarea cumparatorului si de situatia pietei imobiliare la nivel mondial, care este proasta in acest moment.
"Un moment critic in aceasta tranzactie a fost legat de criza internationala de la inceputul acestui an, cand cei de la CB Richard Ellis puteau spune stop, tinand cont de faptul ca bursa i-a penalizat major in Statele Unite", afirma Andrei Diaconescu, partener in cadrul casei de investitii Capital Partners, consultantul Eurisko in aceasta tranzactie.
Compania CB Richard Ellis este listata la bursa de la New York, unde actiunile au scazut, pe fondul crizei din intreaga piata, de la un maxim de 42 de dolari inregistrat in luna iulie a anului trecut pana la 18-19 dolari in aceasta saptamana.
"Cu toate acestea, negocierile nu au fost oprite deloc, tinand cont ca reprezentantii CB Richard Ellis au sustinut ca 'Romania este o tara strategica si nu ne putem permite sa o neglijam'", a adaugat Diaconescu.
Consultantii de la Capital Partners au reprezentat doar o mica parte din totalitatea "fortelor" implicate in aceasta tranzactie, unde la masa directa de negociere a contractelor finale s-au aflat nu mai putin de 19 oameni. Eurisko a fost reprezentata de opt oameni, care au fost asistati de trei avocati de la firma Biris Goran si trei consultanti de la Capital Partners. CB Richard Ellis a avut o echipa de cinci oameni, incluzand aici avocatii firmei Badea Clifford Chance.
"Au fost negociate zile la rand contractele fiecarui partener in parte. Nu s-a stat mai tarziu de ora doua noaptea pentru a putea continua lucrul a doua zi de dimineata", povesteste Diaconescu.
Conducerea Eurisko va fi pastrata cu Radu Lucianu in pozitia de country manager si cinci parteneri - Alexandra Dimofte, Ionut Bordei, Luiza Moraru, Catalina Jigman si Razvan Iorga.
"Managementul si actionarii au dorit, ca in cazul vanzarii firmei, sa se alieze cu unul dintre liderii mondiali ai pietei. Pe langa oferta financiara a contat ca oamenii care au construit firma sa fie tratati corespunzator si sa existe o compatibilitate intre managementul celor doua firme", mai spune Diaconescu.
In cazul unor astfel de tranzactii, managementul poate semna contracte pe perioade cuprinse, de regula, intre 3 si 5 ani, in cazul in care raman in firma, iar in cazul plecarii ei nu pot lucra in aceeasi industrie.
Decizia vanzarii Eurisko a fost luata in urma cu un an si jumatate, in pozitii finale intrand doua firme americane - CBRE si Jones Lang LaSalle.
"Alegerea intre CB Richard si JLL a fost luata in noiembrie si a fost foarte dificila. Pe langa oferta financiara si 'chimia' dintre managementul firmelor a contat si faptul ca CB Richard Ellis este mult mai aproape ca organizatie de Eurisko, in timp ce JLL sunt foarte specializati pe segmentul de investitii", spune Diaconescu.
Tranzactia a fost semnata in data de opt februarie, urmand a mai fi facuta o ajustare care, in functie de rezultatele auditului, ar putea afecta intr-o mica masura pretul final de tranzactionare.
Potrivit lui Diaconescu, rezultatele financiare ale Eurisko din 2007, an in care a inregistrat venituri de 14,3 mil. euro, au contat doar in stabilirea pretului final, nu si in decizia de a cumpara compania, care fusese luata inca de anul trecut.
"Simt ca mi s-a luat o piatra de pe inima, dupa ce am lucrat timp de un an si jumatate la aceasta tranzactie. In plus, mutarea a avut si o incarcatura sentimentala, tinand cont ca sunt prieten cu Radu Lucianu si Ionut Dumitrescu (unul dintre actionarii Eurisko - n.r.)", spune Diaconescu. Consultantul spune ca tranzactia a fost cu atat mai grea din cauza faptului ca afacerea a cuprins "vanzarea" altor consultanti, care lucreaza tot in domeniul intermedierii, dar de active imobiliare.
Compania de consultanta imobiliara Eurisko Consulting a fost infiintata in 1997 de patru ingineri, Adrian Capraru, Ionut Dumitrescu, Gabriel Marchievici si Dan Vasilache. Primii clienti ai companiei au fost Connex, Ericsson sau 3M, care cautau la acea vreme locuinte pentru expati. Adrian Capraru, actualul director de operatiuni al companiei, a plecat la scurt timp de la infiintarea companiei de consultanta in Canada, unde a infiintat o companie de imprumuturi bancare, denumita Mortgage Intelligence, la care inca mai detine actiuni.
Atras de cresterea pietei imobiliare, in septembrie 2007, Capraru s-a intors ca director general al Eurisko. Pana in 1997, Capraru a lucrat la biroul din Bucuresti al companiei de consultanta imobiliara Coliers International, iar impreuna cu Ionut Dumitrescu, fost coleg de armata, a decis sa infiinteze propria companie imobiliara.
Capital Partners are in prezent un numar de 20 de consultanti, fiind implicata in mai multe tranzactii importante din diverse domenii, precum vanzarea BT Asigurari pentru circa 100 de milioane de euro sau a portofoliului de birouri detinut de britanicii de la Charlemagne in Capitala (110 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO