Companii

Cargus mizeaza pe o crestere de 45% a cifrei de afaceri, pana la 29 mil. euro

Cargus mizeaza pe o crestere de 45% a cifrei de afaceri, pana la 29 mil. euro

Flota auto a companiei va ajunge la aproximativ 960 de masini

01.02.2007, 18:33 85

Compania de curierat intern si international Cargus a inregistrat anul trecut un profit brut de 2,1 milioane euro, in scadere fata de 2005, potrivit rezultatelor preliminare ale companiei.
"Fata de 2005 cand am avut un profit de aproape 2,5 milioane de euro la o cifra de afaceri de 15,3 milioane de euro, in 2006 am avut o usoara scadere din cauza ca investitiile au fost mai mari", a spus Augustin Plesea, directorul general al companiei.
Anul trecut Cargus a derulat un program de investitii de 2,5 milioane de euro in flota auto, in softuri si in promovarea companiei.
Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 29 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 45% fata de anul trecut.
"Cea mai mare pondere in cifra de afaceri o are serviciul de curierat expres", a mai spus Augustin Plesea.
Cargus estimeaza ca a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de aproximativ 20 de milioane de euro, in crestere cu peste 30%, dar sub nivelul pe care il prevazuse.
Cargus are insa in maneca serviciile de curierat international, care au un potential considerabil de crestere.
"Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, firmele de curierat vor inregistra o crestere a numarului de expeditii, in special cele internationale, precum si o crestere a cifrei de afaceri", a spus Plesea.
Cargus a lansat serviciile de curierat international in 2005, prin crearea unui joint-venture cu GeoPost Yurtici Kargo, o firma din Turcia controlata de posta franceza. Obiectivul GeoPost Cargus era pentru urmatorii 2-3 ani detinerea unei cote de 10% pe piata curieratului international din Romania.
Cargus concureaza pe piata de curierat international cu DHL, TNT. Recent si TCE Logistica a anuntat ca va intra in acest an pe curierat international, prin colaborarea cu o firma de talie mondiala. In afara de TNT si DHL, care detin o cota de aproximativ 80% din curieratul international, mai activeaza pe aceasta piata UPS si FedEx.
Cargus va face in acest an investitii de doua milioane de euro in domeniul IT, precum si in dezvoltarea parcului auto.
"Baza auto a companiei Cargus cuprinde peste 800 de masini, iar in acest an va creste cu aproximativ 20%", a spus Plesea.
Astfel, flota auto va ajunge la aproximativ 960 de masini.
Cargus are o cota estimativa de 35% din piata de curierat intern si concureaza pe aceasta piata cu companii precum Fan Courier Express, Curiero sau TCE Logistica. Pana acum piata de cargo si curierat s-a dovedit a fi una dintre cele mai dinamice din Romania, cu rate de crestere de 30-40% pe an.
Astfel, multe dintre companiile care activeaza pe piata romaneasca au estimat incheierea anului trecut cu cresteri de peste 30% si estimeaza un ritm asemanator de crestere pentru anul in curs. Piata va deveni insa si mai competitiva, intrucat se asteapta intrarile jucatorilor internationali. Cei mai multi vor intra pe aceasta piata achizitionand companii romanesti.
"Firmele deja existente pe piata romaneasca va trebui sa tina pasul cu competitorii lor din Uniunea Europeana", a precizat Plesea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO