Companii

Carpatcement Holding: Afacerile vor stagna pentru ca suntem limitati de productie

20.02.2008, 20:16 22

Carpatcement Holding, divizia locala a grupului german HeidelbergCement, estimeaza pentru acest an o stagnare a cifrei de afaceri la nivelul inregistrat in 2007, respectiv 288 de milioane de euro, din cauza limitarilor de productie.
Anul trecut, cele trei fabrici ale companiei de la Fieni, Deva si Bicaz au lucrat la capacitate maxima. Astfel, HeidelbergCement va incepe un program de investitii de 150 mil. euro pentru urmatorii patru ani, insa in acelasi timp vor incepe demersurile pentru construirea unei noi fabrici, proiect care va atrage o investitie de 250-300 mil. euro.
"Suntem depasiti de evenimente. Ritmul de crestere al pietei a depasit si cele mai optimiste scenarii ale noastre. Anul trecut am produs la capacitatea nominala instalata, de 3,5 milioane de tone de ciment. Celelalte divizii, de betoane si agregate, vor creste insa ponderea lor in afacerile consolidate este mult mai mica", a declarat Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding.
Grupul german a realizat anul trecut o cifra de afaceri totala de 363 mil. euro, in crestere cu 31% fata de anul precedent, pe toate cele trei companii Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate. Divizia de ciment a inregistrat o cifra de afaceri de 288 mil. euro, in crestere cu 30% fata de 2006.
Practic, dupa patru ani de majorari puternice a vanzarilor, germanii vor inregistra o diminuare agresiva a ritmului de crestere. In prima faza a proiectului de investitii pentru marirea capacitatilor de productie, Carpatce-ment va moderniza si va pune in functiune cea de-a doua linie de productie a fabricii de ciment la Bicaz, aflata in conservare. Investitia se ridica la 55-60 de mil. euro si va fi finalizata la mijlocul anului 2009. Prin aceasta investitie capacitatea de productie va creste cu circa un milion de tone de ciment pe an.
Consumul de ciment a ajuns anul trecut la 450 de kilograme/cap de locuitor, nivel similar cu cel din Ungaria sau Cehia, tari care au acest consum inca de acum 10 ani. "Ne apropiem de o medie acceptabila fata de cea din UE a con-sumului de ciment, in conditiile in care tari precum Grecia, Spania sau Portugalia au un consum de 1.000 de kilograme per capita, iar Ungaria sau Cehia au un consum mediu de 450-500 de kilograme in ultimii zece ani", spune Rohan. Piata cimentului a crescut anual cu circa 2 milioane de tone si va ajunge la circa 12 milioane de tone, respectiv un miliard de euro.
"Daca va continua acest ritm de crestere, va fi loc de inca doua-trei fabrici de ciment, in conditiile in care in 2008 importul va ajunge la 300.000-500.000 de tone si va creste in continuare daca nu vor fi realizate investitii in majorarea productiilor", explica Rohan.
Germanii de la HeidelbergCement impart piata locala a cimentului cu elvetienii de la Holcim si cu francezii de la Lafarge.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO