Companii

Carpatcement revizuieşte în scădere previziunile pentru cifra de afaceri, după un minus de 20% în S1

Carpatcement revizuieşte în scădere previziunile pentru cifra de afaceri, după un minus de 20% în S1

Mihai Rohan, preşedintele Carpatcement Holding

25.07.2010, 23:14 54

Din cauza adâncirii crizei în primul semestru, CarpatcementHolding şi-a reevaluat în scădere previziunile privind cifra deafaceri pentru anul 2010 la minus 20%, până la 707 mil. lei (circa168 mil. euro), luând în calcul evoluţia vânzărilor din primeleşase luni. Iniţial, la începutul anului, Rohan estima o scădere abusinessului de 5-10%, bazându-se pe o revenire a consumului în aldoilea semestru, care în condiţiile actuale nu mai esteposibilă.
"Estimările legate de evoluţia afacerii au fost revizuite, acum,după prima jumătate de an, pentru a corespunde rezultatelorînregistrate în primul semestru (mai puţin cu 20% faţă de nivelulprevăzut iniţial). În ceea ce priveşte perioada care va urma,estimăm că vom reuşi să menţinem nivelul actual al vânzărilor pânăla finalul lui 2010", explică Rohan.
Totuşi, reprezentanţii Carpatcement Holding susţin că în primeleşase luni evoluţia vânzărilor a fost mai bună ca aceea înregistratăîn perioada similară a anului trecut.
"Dacă în 2009 versus 2008 am avut o diminuare de 25-30%, însemestrul întâi din 2010 aceasta a fost de numai 20%. Rezultatul afost obţinut în ciuda adâncirii contextului nefavorabil din piaţăinstalat la începutul lui 2008 şi manifestat prin diminuareavolumului vânzărilor accentuată de lipsa unor proiecte mari deinvestiţii guvernamentale şi de vremea nefavorabilă, de scădereapreţurilor etc.", susţine Rohan.
Carpatcement Holding a înregistrat anul trecut o cifră de afaceride 884 mil. lei (209 mil. euro), în scădere cu 19% faţă de 2008, întimp ce profitul brut a ajuns la 338 mil. lei (80 mil. euro), dupăo diminuare de 11%. Chiar dacă a fost primul an de scădere abusinessului HeidelbergCement pe piaţa locală, marja brută s-amenţinut la un nivel ridicat, de 38%.
Fabricile Carpatcement Holding de la Bicaz, Fieni şi Deva auînceput să producă abia în perioada martie-aprilie din cauza vremiinefavorabile de la începutul anului şi în prezent lucrează la circa60% din potenţial. Cele trei fabrici au o capacitate de producţiede 4,5 milioane de clincher (materie primă din care se facecimentul) pe an.

Nu vin banii de la stat
Rohan susţine că "bugetul public, din păcate, nu are aproape nimicalocat pentru investiţii în acest moment". PreşedinteleCarpatcement Holding consideră că primul segment care îşi va reveniva fi cel de construcţii inginereşti şi industriale, iar abiaulterior vor trece pe creşterea pieţei rezidenţiale şi celeicomerciale.
"Suntem de părere că anul 2011 ar trebui să aducă o creştereuşoară, dacă vom avea stabilitatea politică şi succesul măsurilorde austeritate adoptate de Guvern atât de necesare. Probabil căabia din 2012 vom putea vorbi de o revenire pe creştere a pieţei",afirmă Rohan.
Una dintre cele mai mari probleme de pe piaţă este însă circuitulbanilor, care este foarte greoi şi în cazul contractelor cu fonduride la bugetul de stat, întârzierile plăţilor ajung şi la şaseluni.

Persoanele fizice, cele mai active
Cei mai activi cumpărători de ciment în primul semestru au fostpersoanele fizice, care au achiziţionat mai mult decât anul trecutdatorită reducerii preţurilor la materiale de construcţii şi auinvestit în construcţia de locuinţe. Tendinţa a fost resimţită şiprin creşterea vânzărilor de ciment la sac, care deţine în prezentpeste 50% din piaţă, restul fiind cel la vrac. Producătorii deciment au redus anul trecut în medie cu circa 10% preţurile, întimp ce distribuitorii au redus chiar şi la jumătate costul final,sacrificând marja de profit.
"Faţă de anul trecut asistăm la apariţia unui «fenomen» nou careare efecte asupra vânzărilor, respectiv creşterea procentuluiinvestiţiilor private. Dacă criza financiară a oprit lansarea saufinalizarea multor proiecte imobiliare, ea nu a descurajat totalpersoanele fizice", explică Rohan.
Cele mai afectate în primul semestru au fost vânzările de agregate(materiale utilizate pentru lucrări de infrastructură laterasamente), unde germanii activează prin Carpat Agregate, şi auscăzut cu 40% faţă de perioada similară a anului trecut. În acelaşitimp, Carpat Beton a înregistrat o scădere de 20% a vânzărilor înprimul semestru, pe fondul reducerii investiţiilor în proiecte mariimobiliare.
Carpatcement Holding a redus anul trecut numărul de angajaţi cucirca 19%, până la 900 de salariaţi, urmând ca în 2010 numărulacestora să se diminueze cu încă 90, pe fondul externalizării unoractivităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO