ANALIZĂ

Casele românilor „intră la apă“ în goana dezvoltatorilor după bani: Tot mai înghesuiţi: suprafaţa medie a locuinţelor a scăzut cu 10 mp în ultimii zece ani

11 sep 2017 Autor: Alina-Elena Vasiliu

„Programul Prima casă a aliniat suprafeţele pe segmentul mediu“, spune Cătălin Grigore, general manager al agenţiei Sud Rezidenţial.

Suprafaţa medie a locuinţelor terminate anul trecut în România este de 66,4 mp şi se află în continuă scădere din 2013 încoace, potrivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Locuinţele construite în ultimii ani se apropie, ca suprafaţă medie locuibilă, de valorile de la începutul anilor 2000. De exemplu, dacă în 2010, o locuinţă nou livrată avea în medie şi 77 mp, acum suprafaţa este cu zece metri mai mică, la fel ca în 2001. „Există în piaţă tendinţa de creştere a costurilor de construcţie pe metru pătrat şi acest lucru înseamnă că ceva trebuia să se modifice, iar factorul influenţat a fost suprafaţa. Este o tendinţă ciclică, ce are loc periodic şi este normală în economia unei ţări“, spune Adrian Vascu, fost preşedinte ANEVAR şi în prezent senior partner al companiei de consultanţă Veridio.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2017

 
Cuvinte cheie:
locuinte
, scadere
, romani
, dezvoltatori
, bani
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide