Companii

Castig cu 45% mai mare la Alro

17.02.2004, 00:00 15

Producatorul de aluminiu primar Alro Slatina a obtinut anul trecut un profit net de 1.228 miliarde de lei (37 milioane de dolari), in crestere cu 45% fata de anul anterior. Cresterea profitului s-a produs in conditiile unei usoare scaderi a cifrei de afaceri. Vanzarile Alro au insumat anul trecut 9.853 miliarde de lei (297 milioane de dolari), fata de 10.538 miliarde de lei (337 milioane de dolari) cu un an in urma.
Scaderea cifrei de afaceri s-a datorat faptului ca Alro nu a mai vandut bauxita anul trecut. In 2002, Alro Slatina avea ca unic furnizor de alumina (materia prima pentru productia aluminiului) societatea Alum Tulcea. Datorita dificultatilor financiare ale acestaia, Alro cumpara bauxita necesara productiei de alumina si o livra catre Alum.
Pretul aluminiului pe piata internationala a crescut puternic in ultimii doi ani. Daca in 2001 cotatia aluminiului la bursele de marfuri era de 1.300 - 1.350 dolari/tona, in prezent cotatia este de circa 1.630 dolari/tona. Pe de alta parte depreciarea dolarului pe pietele internationale a anulat cresterea cantitativa a productiei. Productia Alro a fost anul trecut de 196.000 de tone, fata de 187.000 de tone cu un an inainte.
Casa americana de comert Marco detine circa 80% din actiunile Alro iar cel mai important actionar minoritar al companiei este Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), iar Alro detine 70% din actiunile Alprom Slatina, companiei care prelucreaza aluminiul produs de Alro. Cele doua companii urmeaza sa fuzioneze intr-o companie integrata din industriua aluminiului  cu o cifra de afaceri de 400 milioane de dolari.
Actiunile Alro aunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, dar lichiditatea este redusa fin cauza numarului mic al actiunilor care se pot tranzactiona pe piata. Cotatia a inregistrat o tendinta ascendenta in ultimele trei luni, ultimul pret de ieri de la Bursa , de 21.400 lei/actiune a fost cu 7,5% mai mare fata de ziua anterioara
vlad.nicolaescu@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO