Companii

Castigurile de la Siretul fac valuri la Bursa

04.11.2003, 00:00 18

Actiunile, Siretul Pascani, o companie despre care unii dintre investitori nici nu stiau in urma cu cateva saptamani ca este listata la Bursa, au ajuns in ultimele zile sa fie printre cele mai cautate de pe piata, cu valori mai mari ale tranzactiilor decat Petrom sau SIF-urile.
Actiunile companiei, care activeaza in industria textila, au fost ieri cele mai tranzactionate de pe piata, cu operatiuni in valoare de 1,9 miliarde de lei. Actiunile companiei au atins ieri un nou maxim istoric, la pretul de 3.700 lei/actiune, cea mai mare cotatie la care se puteau realiza ieri tranzactii.
Societatea a realizat dupa primele noua luni ale anului un profit net de 14,5 miliarde de lei, cu 45% mai mare fata de perioada similara a anului trecut. In aceasta perioada rata inflatiei a fost de aproximativ 15%. Cifra de afaceri a companiei a ajuns dupa primele trei trimestre la 333 miliarde de le (10 milioane de dolari), in crestere cu 18% fata de perioada similara a anului anterior.
Siretul este detinuta in cea mai mare parte de salariati. Asociatia acestora, care detinea peste 80% din actiuni a fost desfiintata in acest an, dupa ce si-a indeplinit toate obligatiile din contractul de privatizare. Lichiditatea ridicata inregistrata de actiunile companiei in ultimele saptamani ar putea fi pusa si pe seama unei parti a salariatilor, care isi vand pachetele de actiuni.
Peste jumatate din productia companiei este constituita din tricotaje din materiale sintetice, destinate aproape in exclusivitate exportului, un sfert este reprezentat de perdele, in special pentru piata interna, iar restul reprezinta tapiterie auto, principalii clienti pantru acest produs fiind Dacia-Renault si Daewoo.
Ca majoritatea companiilor detinute de salariati, Siretul este cunoscuta de brokeri ca o sociatetate care cu regularitate dividende, valoarea acestora fiind cuprinsa in ultimii ani intre 15 si 30% din profitul net. Valoarea de piata a companei, conform ultimei cotatii de la Bursa este de 2,7 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO