Companii

Cât de vulnerabil este sistemul energetic local: cu un reactor şi eolienele oprite, România importa ieri 25% din necesarul de consum. Doar o treime din capacitatea instalată funcţiona

Cât de vulnerabil este sistemul energetic local: cu un...

Autor: Roxana Petrescu

04.09.2022, 16:20 9067

♦ Un bec din patru era aprins ieri în România de energia importată, asta în condiţiile unui consum normal, în contextul în care mai multe unităţi-cheie de producere a energiei erau indisponibile. Situaţia de ieri dovedeşte încă o dată impactul uriaş pe care lipsa totală de investiţii l-a avut asupra securităţii energetice naţionale.

Ieri, în jurul prânzului, datele publicate de Transelectrica, compania naţională de transport al energiei, arătau următorul lucru: consumul intern era de circa 7.200 MW, producţia internă era de circa 5.400 MW, restul venea de peste graniţe.

Cifrele sunt alarmante mai ales în contextul în care se anunţă o iarnă destul de dificilă pe fondul războiului din Ucraina şi al presiunii sporite pe care conflictul de la graniţă o pune pe accesibilitatea resurselor energetice.

Ce a dus însă la această situaţie în care un sfert din consumul intern venea de peste graniţe? La finalul săptămânii trecute un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprit pentru anumite lucrări, iar compania nu a comunicat când va fi reconectată unitatea. Centrala nucleară acoperă circa 20% din consumul energetic naţional, astfel că ieşirea din funcţiune a unui reactor echivalează cu o pierdere de 10% din flota de producţie. Mai departe, ziua de ieri a fost foarte slabă pentru producţia de energie eoliană. În jurul prânzului funcţionau 10-15 turbine eoliene din cele 1.500 care sunt montate în România, lucru care în tabloul producţiei de energie nu însemna nici măcar 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO