Companii

Ce poliţe de asigurări poate încheia un turist înainte de-a pleca în vacanţă în străinătate

Ce poliţe de asigurări poate încheia un turist...

Autor: Mirabela Tiron

28.06.2014, 08:33 544
Turiştii români care vor să se asigure împotriva unor riscuri precum plata serviciilor medicale în străinătate în caz de îmbolnăvire, plata de penalităţi în cazul anulării călătoriei sau pierderea bagajelor  de către compania de transport pot încheia înainte de deplasarea în străinătate câteva poliţe special pentru călătorii.

Asigurarea medicală de călătorie, ce se poate încheia pe o perioadă minimă de două zile şi maximum de un an, acoperă costurile asistenţei medicale (îmbolnăvire, accident în timpul practicării unor sporturi extreme) ce pot apărea în timpul călătoriei în străinătate.  Prima de asigurare se stabileşte în funcţie de perioada de valabilitate, vârsta asiguratului şi destinaţia călătoriei. Contractul se încheie înainte ca asiguratul să părăsească ţara.

O astfel de asigurare acoperă, în limita sumei asigurate, costurile impuse de acordarea unor servicii medicale precum asistenţă medicală de urgenţă (consultaţie, tratament, intervenţie chirurgicală, costuri cu spitalizarea, altele), transport medical de urgenţă, repatriere ca urmare a producerii unui accident sau a îmbolnăvirii asiguratului pe perioada călătoriei. Suma asigurată poate ajunge la 50.000 de euro pentru călătoriile în Europa şi la 25.000 de euro pentru călătoriile în afara Europei pentru turiştii cu vârsta până la 64 de ani.

O altă poliţă pe care o poate încheia un turist este cea de asigurare a bagajelor de călătorie, prin care asiguratului i se vor oferi despagubiri în cazul  pierderii bagajelor de către compania de transport, a livrării cu întârziere a bagajului în destinaţia în care se efectuează concediul sau a furtului bagajelor. Suma asigurată se stabileşte în funcţie de opţiunea asiguratului, aceasta poate varia între 500 de euro şi 1.000 de euro.

Turiştii îşi mai pot încheia şi o asigurare de tip storno (asigurare pentru riscul de anulare a călătoriei), ce protejează asiguratul în cazul în care nu mai poate pleca în vacanţă.  Pentru ca asigurarea storno să fie valabilă, plata primei de asigurare trebuie să se facă odată cu achitarea vacanţei. Această asigurare acoperă penalităţile pe care trebuie să le suporte clienţii unei agenţii de turism în cazul în care renunţă la vacanţă iar riscurile asigurate sunt cel de deces al rudelor de gradul I şi II, îmbolnăvire a aiguratului sau a rudelor de gradul I, devastarea locuinţei asiguratului şi altele. Prima de asigurare este de 1,5% sau 2% din preţul contractului şi se încheie odată cu contractul turistic.

Mai mult, din acest an, agenţiile de turism sunt obligate  să asigure integral turiştii în cazul insolvenţei sau falimentului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO