Companii

Ce similitudini exista intre sistemele de sanatate din lume si spre ce model ar trebui sa mearga Romania

Ce similitudini exista intre sistemele de sanatate din lume si spre ce model ar trebui sa mearga Romania

Un roman cheltuie anual 473 de dolari pentru servicii de sanatate, una dintre cele mai scazute valori din Uniunea Europeana

26.10.2009, 00:00 174

In aceste conditii se ridica intrebarea ce model este maieficient si spre ce directie ar trebui sa mearga statul? Pe planlocal, insuficienta fondurilor pentru sanatate a determinatautoritatile sa prelungeasca termenele de plata pentru medicamentecu cel putin o luna, iar banii ramasi din acest an vor fi folositipentru plata salariilor medicilor si ale personalului sanitar.

Statul a alocat in acest an 3,2% din PIB pentru sanatate, intimp ce cheltuiele anuale pe cap de locuitor sunt de 473 de dolari,una dintre cele mai scazute valori din Uniunea Europeana.

Fondurile pentru sanatate provin din cotizatii obligatorii atatale angajatilor, cat si ale angajatorilor si sunt administrate decatre stat. Majoritatea covarsitoare a unitatilor sanitare suntdetinute de stat.

Daca in Romania statul se implica atat in strangerea cat si inadministrarea fondurilor, alte state implica din ce in ce mai multmediul privat.

Cum este in SUA

Sistemul de sanatate din SUA se bazeaza pe asigurari private sinu exista o obligativitate a angajatorului sau angajatului de acontribui la vreun fond de sanatate sau de a cumpara asigurari desanatate.

Cu toate acestea, exista o "tendinta naturala" a companiilor dea include asigurarile in pachetul de beneficii oferit angajatilor.De regula, persoanele nu isi fac asigurari individuale, din cauzaprimelor lunare mari pe care trebuie sa le plateasca si care suntde circa 200 de dolari pe luna.

In aceste conditii peste 15% din populatie (47 milioane depersoane) sunt complet neasigurate, iar o alta parte substantiala(25 de milioane de persoane) au asigurari care nu le acopera toatenevoile de sanatate.

Astfel, dintre cei 85% din americani care au asigurari desanatate, circa 60% au obtinut-o printr-un angajator, in timp ce 9%au cumparat-o. Pentru restul, asigurarea este acoperita de diferiteagentii guvernamentale.

In SUA se aloca circa 16% din PIB pentru sanatate, adica 7.290de dolari pe cap de locuitor.

Ce asigura statul

Exista o categorie speciala de contributii, pentru batranete lacare cotizezi cu circa 2-5% din venitul lunar. Programul se cheamaMedicare si furnizeaza asigurari de sanatate lucratorilor in varsta(peste 65 de ani) si persoanelor aflate in intretinerea lor.Similar exista si Medicaid, program destinat persoanelor cuvenituri mici. Pentru a intrat in acest program trebuie sa facidovada faptului ca nu ai un venit peste o anumita valoare. Maiexista si serviciul de sanatate indian (care asigura asistentaindienilor americani), sistemul de sanatate militar, administratiade sanatate a veteranilor si programul asigurarilor de sanatatepentru copii.

Spitalele in SUA

Nu exista spitale de stat (cu exceptia celor pentru veterani sicelor ale armatei). Spitalele private sunt atat non-profit, cat siorientate inspre profit, in pondere egala. O alta categorie estereprezentata de spitalele universitare, fiecare mare facultate demedicina avand propriul spital. Spitalul factureaza firmelor deasigurari serviciile prestate. Majoritatea firmelor de asigurariprezente sunt specializate pe zona de sanatate, insa sunt si firmecare activeaza pe mai multe segmente.

De obicei, firmele de asigurari mari au putere de negociere siobtin tarife mai mici de la spitale.

Ce propune Obama

Presedintele american propune ca toti angajatorii sa plateascapentru asigurarea medicala a angajatilor, ceea ce ar presupuneinfiintarea unui sistem public de sanatate sau o cooperativanon-profit detinuta de consumatori care sa vanda asigurari inconcurenta cu industria privata.

Majoritatea americanilor se opun acestui program deoarececonsidera ca statul nu este in stare sa gestioneze fondurilestranse.

Sistemele de sanatate din Europa

In Franta finantarea se face prin contributii sociale bazate pesalarii, angajatii platind circa 20% din salariu brut. De regula,statul nu deconteaza integral vizitele la doctor sau operatiile,diferenta fiind platita de pacient sau de asigurarile complementaredaca are. Spre exemplu o vizita la un medic generalist costa 22 deeuro, din care se ramburseaza 70%, astfel ca pacientul mai are deplatit 6,6 euro. De altfel, pacientul plateste intreaga factura siin termen de zece zile primeste rambursarea.

Aproximativ 65% din paturile de spital din Franta sunt detinutede stat, restul fiind ale spitalelor private, care depind deplatile directe (fee for service) pentru finantare.

Franta cheltuieste 11% din PIB pentru sanatate, adica 3.601dolari pe cap de locuitor. Cei mai multi medici generalisti sunt insistemul privat , dar primesc veniturile din bani publici. InFranta, medicii lucreaza atat in mediul privat, cat si la stat. InMarea Britanie, fiecare angajat plateste doua tipuri de impozit: unimpozit pe venit ca un procentaj din venit depinzand de nivelulsalariul (majoritatea angajatilor platesc intre 10 si 20%) si unfel de asigurare (care poarta numele de National Insurance) tot caprocentaj, insa mai mic decat impozitul. Diferenta este caangajatorul contribuie si el la cel de-al doilea tip de asigurarecu o suma aproape la fel de mare ca angajatul. Toti banii (impozit,National Insurance, alte taxe, accize etc) se strang intr-un fond,de unde sunt redistribuiti. In Marea Britanie, spre deosebire deFranta, vizitele la medic sunt suportate integral de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO