Companii

Ce spune despre economia din 2010 femeia care are peste 10 mil. euro cash in conturi

Ce spune despre economia din 2010 femeia care are peste 10 mil. euro cash in conturi
08.02.2010, 00:00 56

"Multi dintre antreprenori nici nu stiau ce inseamna economia depiata si capitalismul. Am pus in practica ce am simtit ca trebuiefacut. Si a iesit bine, dar acum, cand era nevoie sa ne trezim sisa incepem sa invatam de la cei mai buni si sa aplicam si noi aicica sa nu gresim si sa nu stam in loc, nu am facut-o si avem marisanse sa macinam ceea ce a fost bine in atatia ani", a spus CameliaSucu intr-un interviu acordat ZF.

In lipsa unor investitii straine puternice care sa demareze,Camelia Sucu (45 de ani) este de parere ca anul 2010 va fi maidificil decat precedentul, iar despre relansare economica se poatevorbi in 2011.

"Class Living vinde mobilier si concept premium, Mobexpert vindemobila economica si medie, IKEA vinde mobila accesibila, Domo siAltex vand electrocasnice, Diverta vinde carti si o gama larga deCD, DVD, jucarii etc. Tiriac Holding are imobiliare si auto. Noitoti ne uitam catre aceeasi tinta: consumatorul. Daca numarulacestor consumatori anul trecut si in momentul de fata este din cein ce mai mic, din ce in ce mai nesigur, cu lipsa de posibilitatede creditare, nu putem spune ca privim cu optimism in viitor. Deaceea, toti suntem tentati sa spunem ca 2010 va fi un an greu."

Un loc de munca infiintat acum aduce profit inviitor

Ea este de parere ca antreprenoriatul roman este inca tanar, darca acum poate sa invete din mediile cu experienta.

"In aceste momente cred mult in miscarea oamenilor de afaceri inmediile lor atat locale, cat si din alte tari, pentru ca dindiscutii se nasc idei, iar o idee dintr-o suta care este pusa inpractica sigur va iesi o noua investitie. Eu am invatat foartemulte din mediile de afaceri cu vechime din Europa si altecontinente. Noi suntem inca un mediu de afaceri la inceput, iar unantreprenoriat nou, care are foarte multe de invatat, are acum sisansa de a se reinventa", afirma Camelia Sucu.

Ea controleaza retailerul de mobilier de lux Class Living, careanul trecut a inregistrat o scadere de peste 20% a cifrei deafaceri, comparativ cu nivelul de 5,4 milioane de euro raportat in2008, in conditiile in care retailul de mobilier a fost severafectat de criza economica pe toate segmentele de pret. Companiiprecum Mobexpert sau IKEA, care si-au anuntat pana acum rezultatelefinanciare, au raportat de asemenea scaderi ale vanzarilor anultrecut.

Camelia Sucu a detinut actiuni in cadrul Mobexpert pana in 2007,cand a vandut procentul pe care il avea fostului sot Dan Sucu, lafinalizarea divortului. Ea a obtinut atunci circa 40 mil. eurocash, ceea ce a transformat-o intr-una dintre cele mai bogate femeidin Romania. Camelia Sucu spune ca niciun om de afaceri nu-si tineaverea numai in lichiditati. Anterior, ea a declarat ca a cumparatdoua terenuri pentru circa 15 mil. euro fiecare, unul langa hotelulde cinci stele Marriott din Capitala si unul in zona Baneasa.

"Ca oameni de afaceri constientizam necesitatea transformariisomerilor in forta de munca. Somajul ne costa pe noi mai mult decatne-ar costa crearea de noi locuri de munca. Pe termen lung, pestetrei ani, orice loc de munca creat acum cu stabilitate poate aduceprofit pentru mai multe companii care sunt deja existente."

Neincrederea manifestata pe toate nivelurile a determinatprobleme in economie, mai spune Camelia Sucu, iar oamenii deafaceri ar trebui sa incerce sa creeze acel consumator valid carelipseste in momentul de fata.

"Cauza problemelor existente nu a fost neaparat lipsa banilorcare sa mearga in consum. A fost un an de zile de neincredere aconsumatorilor, de panica la toate nivelurile. De fapt, ma gandescla noi investitii ca fiind creatoare de noi locuri de munca, cafiind recapatarea increderii consumatorului in stabilitate, decireaparitia consumatorului valid, acel om care vrea si poate saconsume", a continuat Camelia Sucu.

Ea spune ca are contacte cu mai multi oameni de afaceri din SUAcare au devenit interesati de investitii din piata locala.

Retailul de mobila, ca majoritatea domeniilor de consum, s-aprabusit anul trecut pe fondul scaderii puterii de cumparare, acresterii somajului si a accesului restrictiv la finantare. 2009este considerat unul dintre cei mai grei ani de dupa 1990, an incare instabilitatea a fost principala problema care a dat dureri decap managerilor.

"Acest an a erodat mai mult decat trebuie o economie care nu erabazata pe criteriile unei economii de piata reale si puternice.Pentru ca nu avea cum. In 20 de ani vrem, nu vrem sa acceptam, nuavem cum sa si invatam, sa si avem o economie puternica", a maispus Sucu.

Un pic "invidioasa" pe vecini

La nivelul Uniunii Europene, singura tara care in 2009 a avutcrestere economica a fost Polonia, iar Camelia Sucu este de parereca modelul polonez ar trebui studiat mai cu atentie.

"Sunt un pic «invidioasa» pe ce se intampla in Polonia. Tottimpul m-am gandit: ce au ei si nu avem noi si noi de ce nu putem.Polonia a fost singura care a reusit sa treaca peste criza. Dacavedem ca o reteta functioneaza bine, acum in perioada de criza, dece sa nu ne uitam intr-acolo? Eu as avea un pic de curiozitate safac o intalnire cu ministrii de finante, economie, industrie,agricultura de acolo sa-i intreb ce au facut. Nu ma intereseazapolitica, dar sunt foarte interesata de ce face Guvernul si de ceface primul-ministru. Noi trebuie sa fim o echipa in acestemomente. Nu este timpul sa incercam sa mai descoperim cine esteseful. Pentru ca se cunoaste foarte clar: in economia de piataseful este privatul, nu politicul."

Ea vede in parteneriatele publice-private una dintremodalitatile de repornire a economiei, iar autostrada Comarnic -Brasov, un model care va functiona, insa reproseaza mediuluipolitic lipsa de consultare cu oamenii de business.

"Daca as fi intr-un minister, m-as gandi in primul rand ce avemde investit. Bine, nu avem bani sa investim numai noi. Dar ce putemface ca stat? Putem sa facem studiile de fezabilitate pe proiectelede turism, dezvoltare, sanatate, orice si sa vindem proiectele. Levand investitorului roman, investitorului strain - nu conteaza.Trebuie sa fac intr-un fel sa vina bani la buget si know-how. Sibanii imi vin de la tine, privatule, si «iti multumesc». Numai asase poate reporni consumul! Facand un proiect fezabil si urmarindrezultatele. Cum zic americanii «follow-up»", a mai spus ea.

Printre domeniile care se pot relansa mai rapid decat restuleconomiei, Camelia Sucu trece agricultura, care dupa modelulpolonez poate avea o piata de desfacere in intreaga UniuneEuropeana.

"Cei care se pricep la agricultura si cei care au reusit saatraga fonduri vor da semnale foarte bune. Polonia, spre exemplu, afacut 1,9 miliarde de. dolari din produse agricole."

O investitie de peste 150 mil. euro la AnaAslan

Una dintre investitiile pe care le propune ca parteneriatpublic-privat este relansarea centrului Ana Aslan si implementareaunui institut oncologic.

"Se poate vorbi de o investitie de peste 150 de milioane deeuro. La ora actuala statul este cel care detine proprietateaterenului si a cladirilor, eu nu intentionez sa cumpar dreptul deproprietate. Intentionez sa facem un parteneriat public-privat incare sa vin cu studiul de fezabilitate, cu managementul, cuknow-how, cu munca, cu finantarea si sa castigam si noi, si statul.Cunosc foarte multi oameni dornici sa investeasca, foarte multefonduri si banci. Este un proiect perfect pentru turism medical", aexplicat Sucu.

Potrivit datelor centralizate de ZF, in Romania se trateazaanual circa 10.000 de straini atat la privat cat si la stat, intimp ce state precum Cehia atrag circa 80.000 de straini printurismul medical.

Ce spunedespre

Consumator:

Acea panica si intristare s-au transformat intr-o atentie maimare, intr-o precautie calculata, ceea ce nu este neaparat rau, iarpe noi ca ofertanti ne obliga sa adaptam oferta.

Businessurile care se pot face:

Nimic din ce se intampla in Romania acum si in 2010 nu poate sagenereze profit maine. Toata lumea va trebui sa invete sa gandeascainvestitii pe termen lung, cu profit nu "maine", ci "poimaine",adica peste 2-3 ani cel putin. Va trebui sa invatam sa implementamacel antreprenoriat adevarat, sanatos, care are obiective pe termenlung.

Sustinerea mediului de afaceri:

Pana acum nu am auzit de o initiativa a primului-ministru sau aministrului de economie sau de finante de intalnire cu mediul deafaceri. Poate exista, poate ma insel, insa pe mine nu m-a sunatnimeni. Dar anul acesta nu scapa de mine. Voi insista si voi aduceacesti investitori care sunt de calibru mare si-i voi pune inlegatura sa inceapa sa mearga lucrurile.

Domenii care se pot relansa mai rapid decat restuleconomiei:

Cei care se pricep la agricultura si cei care au reusit saatraga fonduri vor da semnale foarte bune. Polonia, spre exemplu, afacut 1,9 miliarde de dolari din produse agricole, pentru ca si-amarit piata de desfacere la 27 de tari din Uniunea Europeana.

Alte tari:

Sunt un pic "invidioasa" pe ce se intampla in Polonia. Tottimpul m-am gandit: ce au ei si nu avem noi si noi de ce nu putem.Polonia a fost singura care a reusit sa treaca peste criza.

Centrul Ana Aslan:

Centrul Ana Aslan de la Otopeni este o cladire monument deistorie, vreau sa o aduc la standarde internationale, vreau sa orefac si sa redau ceea ce prin traditie a dat Ana Aslan,recuperarea anti-aging.

CINE este Camelia Sucu

  • controleaza retailerul de mobilier de lux Class Living, careanul trecut a inregistrat o cifra de afaceri in scadere cu peste20%, comparativ cu nivelul de 5,4 milioane de euro in 2008;
  • de profesie medic, ea a inceput sa dezvolte la inceputul anilor'90 afacerea Mobexpert, impreuna cu fostul sot, Dan Sucu;
  • in 2007, ea i-a vandut lui Dan Sucu, pachetul de actiuni pecare il detinea pentru aproximativ 40 de milioane de euro, ceea cea transformat-o intr-una dintre cele mai bogate femei dinRomania;
  • in prezent are lichiditati de peste 10 milioane de euro;
  • detine doua terenuri in capitala, pe care a platit circa 15milioane de euro fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO