Companii

Cehii de la CEZ vor sa scoata si Electrica din afacerile locale

08.07.2009, 18:36 16

Grupul energetic ceh CEZ, care controleaza inca din 2005 fosta Electrica Oltenia, spune ca discuta si cu Electrica preluarea integrala a companiilor CEZ Distributie, CEZ Vanzare si CEZ Servicii, dupa ce la finele lunii trecute a notificat Fondul Proprietatea (FP) privind intentia de a-si exercita optiunea de cumparare.
Companiile in cauza au rezultat in urma procesului de restructurare a fostei Electrica Oltenia, alaturi de ele fiind infiintata si o a patra companie, CEZ Trade. Potrivit estimarilor reprezentantilor FP, participatiile detinute la cele trei companii CEZ valoreaza cel putin 550 de milioane de lei (131 milioane de euro). Reprezentantii Electrica nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
"Am lansat discutii cu proprietarii participatiilor minoritare, insa din moment ce aceste negocieri sunt in desfasurare nu putem comenta sau oferi alte detalii", au precizat reprezentantii grupului ceh.
CEZ detine cate 51% din actiunile CEZ Distributie si CEZ Vanzare, restul capitalului fiind impartit intre Fondul Proprietatea (30%) si Electrica (19%).
Totodata, grupul ceh detine 51% din capitalul CEZ Servicii, Electrica are o participatie de 37%, iar 12% din actiuni se afla in portofoliul FP. In aceste conditii, si Electrica ar putea incasa o suma similara cu cea pe care o estimeaza FP.
"In data de 26 iunie, Fondul Proprietatea a primit de la CEZ o notificare prin care compania doreste sa isi exercite optiunea de cumparare pentru actiunile detinute de Fond la CEZ Distributie si, respectiv, CEZ Vanzare, conform contractului de privatizare, incheiat intre Electrica SA si CEZ", spun reprezentantii FP.
La momentul privatizarii Electrica Oltenia, cehii de la CEZ au platit 166,5 milioane de euro pentru obtinerea pachetului de 51% din companie.
Dupa ce a avut loc aceasta preluare, CEZ a restructurat compania si a impartit-o in functie de mai multe activitati, respectiv distributie, furnizarea de energie, partea de servcii si tradingul. CEZ, cu venituri de 407 milioane de euro in 2008, este implicat pe piata locala si intr-o serie de proiecte majore privind producerea de energie electrica printre care se numara reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, o termocentrala la Galati de 400 MW, precum si cel mai mare parc eolian pe uscat de 600 de MW in Dobrogea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO