Companii

Cel mai mare hotel din tara si-a triplat profitul pana la 14 milioane de euro

Cel mai mare hotel din tara si-a triplat profitul pana la 14 milioane de euro

Hotelul JW Marriott este condus sub contract de management de lantul hotelier Marriott International

21.06.2006, 18:27 80

JW Marriott Bucharest, cel mai mare hotel functional din Capitala, a fost in 2005 si cel mai profitabil.
Societatea Companiilor Hoteliere Grand (GHES), care administreaza hotelul bucurestean de cinci stele JW Marriott, a inregistrat anul trecut un profit brut de 51,2 mil. lei (14,2 mil. euro), potrivit datelor prezentate in Monitorul Oficial.
Rezultatul este de peste trei ori mai mare fata de rezultatul de 14,1 mil. lei (3,5 mil. euro) realizat in 2004.
In aceste conditii, JW Marriott a realizat cel mai mare profit de pe piata hoteliera autohtona si se afla pe primul loc in topul hotelurilor din Romania in ceea ce priveste cifra de afaceri.
Reprezentantii GHES nu au dorit sa comenteze rezultatele obtinute.
Adunarea generala a actionarilor GHES a aprobat recent contractarea unui imprumut de circa 111 mil. euro de la banca austriaca Erste Bank pentru refinantarea datoriilor pe care compania le are la un consortiu de banci internationale.
Compania GHES a contractat la mijlocul anilor ?90 un imprumut, cu garantia statului, de peste 100 de milioane de euro, pentru constructia hotelului. Creditorul era un consortiu de banci austriece condus de Erste Bank, noul proprietar al celei mai mari banci din Romania- BCR.
In acel moment, in afacere erau implicati austriecii de la Strabag, care au preluat 55% din companie, si statul roman, cu 45%, prin intermediul companiei ONT Carpati. Compania romaneasca detinea la vremea respectiva carcasa cladirii si terenul aferent. Ulterior, ONT Carpati a vandut 15% catre Alliance Overseas. Statul a decis in 1998 privatizarea ONT Carpati, societate care a fost preluata ulterior de la SIF Transilvania de cipriotii de la New Marathon. Acestia au platit pentru pachetul majoritar, de 73%, aproximativ 3,5 mil. dolari la acel moment. O parte importanta din ONT Carpati, un procentaj de circa 5%, este controlata de omul de afaceri Gheorghe Racaru, directorul companiei aeriene low-cost Blue Air si fost sef la Tarom.
In prezent, potrivit ultimelor informatii disponibile, compania mai datoreaza circa 80 de milioane de euro bancilor. Hotelul a fost evaluat recent la 150 mil. euro, operatiunea fiind solicitata de catre creditorii GHES, conform unor surse din piata.
GHES a inregistrat o cifra de afaceri de 123,6 mil. lei (34,3 mil. euro), care include incasarile din spatiile de cazare, precum si din chiriile pentru spatiile de birouri, zona de shopping si de cazinou.
Din aceasta, cam 40% provin din segmentul food & beverage.
Consiliul de administratie al GHES este format din Emilios Thoma (presedinte, din partea ONT Carpati), Robert Pichler (vicepresedinte, din partea Bauholding Strabag), Michalis Neofytou (membru, din partea ONT Carpati), Thomas Hehle (membru, din partea Strabag) si Thomas Lundin (membru). Surse din companie anuntau recent ca este luata in calcul o majorare cu circa 30 mil. euro a capitalului social al GHES.
Conform ultimelor informatii disponibile, actionarii GHES sunt companiile Bauholding Strabag (care controleaza 51% in mod direct si 4% indirect), ONT Carpati (cu 35%) si Alliance Overseas (cu 15%).
Hotelul JW Marriott este condus sub contract de management de lantul hotelier Marriott International. Potrivit unor informatii recente, compania intentioneaza sa mai intre pe piata cu alte branduri din portofoliu, precum Renaissance, Courtyard sau Ritz Carlton. Noua unitate ar putea fi in Bucuresti, dar si in unul dintre orasele Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca sau Sibiu.
Principalii competitori ai JW Marriott pe piata Capitalei sunt hotelurile de cinci stele Athenee Palace Hilton, Howard Johnson Grand Plaza, Intercontinental, Crowne Plaza, dar si hotelul de patru stele Sofitel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO