Companii

Cel mai mare importator de medicamente are un semestru sa revina pe profit dupa pierderi de 5,8 mil. euro

19.08.2009, 17:35 127

"La sase luni avem pierdere de circa 7%. Cu siguranta pana la sfarsitul anului va trebui sa ne aliniem si sa obtinem profit. Pierderile provin in principal din diferentele de curs valutar, intre rata fixa la care au fost calculate preturile (4 lei pentru un euro - n.red.) si rata libera", a spus pentru ZF Dan Zamonea, directorul general al Roche Romania.

Din iulie riscul valutar a fost preluat de catre compania mama din Elvetia dupa ce legislatia in Romania s-a schimbat, iar facturile se fac acum in lei. Pana acum Roche limita pierderile cursului valutar prin hedging, avand de mai multi ani contracte.

"Hedging-ul ne-a ajutat. Diferenta de curs valutar este in prezent de 12% si pierderile noastre sunt doar de 7%. Desi a fost benefic, nu poate insa sa acopere direct pierderile".

Crestere de 50% in recesiune

In primele sase luni ale acestui an, Roche Romania a avut o cifra de afaceri de 350 mil. lei (83 mil. euro), in crestere cu 50% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Rezultatele din aceasta perioada au ridicat estimarile de crestere ale companiei de la 5% la 15%. Romania este una dintre tarile cu cel mai rapid ritm de crestere din cadrul Roche alaturi de Slovacia si Cehia.

Din punctul de vedere al nivelului vanzarilor, Romania este a patra dupa Turcia, Rusia si Polonia.

Potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania, piata farmaceutica a crescut cu 13% (scadere de 1,8% in euro) in primele sase luni ale acestui an raportat la perioada similara din 2008. In unitati piata a scazut cu 10%.

"Piata a avut o evolutie interesanta in 2009. Nu a fost o evolutie constanta. Piata romaneasca de obicei are suisuri si coborasuri. Prima perioada a fost ianuarie-februarie, cand am avut o crestere in valoare. A urmat martie, cand piata s-a linistit de tot, iar vanzarile s-au redus la minimum pentru a se lichida stocurile (in conditiile reducerii preturilor de la 1 aprilie - n.red.)", a spus Dan Zamonea.

Incepand cu aprilie, lucrurile si-au revenit, insa scaderea preturilor a avut efect la nivel de valoare.

Scaderea in unitati a pietei este, potrivit lui Zamonea, efectul scaderii preturilor care a determinat iesirea unor medicamente ieftine de pe piata.

Se resimte criza si in farma?

"Era inevitabil. Aproape 75% din piata este reprezentata de banii publici din constributiile la fondul de sanatate. Bugetul s-a contractat datorita reducerii PIB-ului si reducerii contributiilor de sanatate din cauza somajului. In general din cauza lipsei de bani".

Principala arie terapeutica pe care Roche este prezenta si care a sustinut evolutia puternic ascendenta a companiei in ultimii ani este reprezentata de medicamentele oncologice. Acestea genereaza aproximativ 35% din vanzari.

Recent, Ministerul Sanatatii a anuntat ca a suplimentat bugetul pentru programul national de oncologie cu 120 mil. lei (28 mil. euro). Initial pentru acest program au fost alocate 596,6 mil. lei (140 mil. euro), potrivit datelor Ministerului.

"As putea spune ca nu este o suplimentare, ci o aliniere la conditiile reale ale pietei".

O alta propunere avansata recent de minister vizeaza implementarea unui mecanism financiar de tip factoring, prin care farmaciile sa aiba posibilitatea de a cesiona facturile catre distribuitori iar acestia la randul lor sa le poata sconta in sistemul bancar. Potrivit proiectului, implementarea va fi garantata prin Fondul de Rezerva al Casei Nationale de Sanatate.

Seful Roche Romania spune ca a incercat deja sa utilizeze factoringul in trecut, insa a obtinut de la banci niste cotatii care nu erau "foarte favorabile". "In cazul in care statul devine garantul creantelor si exista un fond de garantare, este posibil ca bancile sa fie mai interesate, iar costurile mai atractive".

In conditiile reducerii preturilor, Zamonea afirma ca Roche nu a schimbat conditiile comerciale acordate distribuitorilor (termene de plata si discounturi). "Am pastrat conditiile comerciale. Este destul de greu in sistemul privat sa modifici regulile jocului in timpul anului. In sistemul public este altceva", mai spune Zamonea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO