Companii

CEO Survey: Cum văd executivii români evoluţia economiei în următorul an

CEO Survey: Cum văd executivii români evoluţia economiei în următorul an

Citiţi mai multe despre modul în care văd executivii locali evoluţia economiei în suplimentul CEO Survey, care poate fi descărcat de pe site-ul: www.zf.ro/anuare

Autor: Adelina Mihai

06.06.2012, 00:05 726

Unu din trei executivi locali (32%) crede că economia României se va deteriora în următorul an, iar aproape jumătate dintre managerii chestionaţi (48%) cred că situaţia economiei globale se va înrăutăţi în aceeaşi perioadă, arată concluziile studiului CEO Survey 2012, realizat de firma de audit şi consultanţă PwC.

Cu toate acestea, executivii sunt mai optimişti în ceea ce priveşte evoluţia pe termen scurt şi mediu a veniturilor din companiile pe care le conduc. Motivul? În mediul de afaceri local s-a implementat o stare de "normalitate", iar companiilor nu le rămâne decât alternativa de a continua să dezvolte produse şi servicii adaptate la condiţiile pieţei actuale.

Totuşi, liderii locali sunt în continuare îngrijoraţi de dezordinea din administraţie şi lipsa de competenţă a liderilor cu putere de decizie, precum şi de şocurile fiscale şi impredictibilitatea privind legislaţia cu impact în business.

Rezultatele CEO Survey arată că în România principalele motive de îngrijorare ale managerilor sunt legate de incertitudinile privind creşterea economică, instabilitatea pieţei de capital şi volatilitatea cursului de schimb - o temere care, deşi a fost enunţată la începutul anului, s-a dovedit a fi fundamentată. Cu privire la situaţia propriului business, managerii români sunt îngrijoraţi de schimbarea comportamentului de consum al oamenilor, costul energiei, dar şi de povara fiscală apăsătoare.

Un procent de 34% dintre directorii intervievaţi au spus că sunt foarte încrezători în perspectivele de dezvoltare ale companiilor lor, o scădere de la procentul de 43% înregistrat anul trecut. Totuşi, aceştia par mai degrabă prudenţi decât pesimişti, 52% fiind "încrezători într-o oarecare măsură" în perspectivele anului 2012 (faţă de 40% anul trecut), mai arată rezultatele CEO Survey.

Managerii locali spun că, pentru ca economia să aibă o evoluţie mai bună, Guvernul trebuie să găsească modalităţi pentru atragerea şi menţinerea investitorilor străini. Investiţiile străine s-au prăbuşit în ultimii ani, ajungând la numai 1,8 miliarde de euro, nivelul de acum un deceniu. În ultimii trei ani guvernul Boc nu s-a preocupat de investiţii străine şi de aceea toată economia suferă. Atragerea fondurilor europene, care ar fi trebuit să înlocuiască finanţarea externă în valută, este la pământ, iar progresele înregistrate la începutul acestui an sunt nesemnificative faţă de necesarul economiei.

Tendinţa în ceea ce priveşte previziunile executivilor este aceeaşi în ce priveşte evoluţia în următorii trei ani, o treime dintre respondenţi declarându-se "foarte încrezători", iar 59% "încrezători într-o oarecare măsură", o schimbare radicală faţă de anul trecut, când 70% erau "foarte încrezători" şi 23% "încrezători într-o oarecare măsură". În cazul României, managerii locali au avut o abordare mai echilibrată a condiţiilor de piaţă.

Studiul CEO Survey a fost realizat pe un eşantion de peste 1.200 de executivi din 60 de ţări în ultimul trimestru al anului trecut. În România au fost efectuate 44 de interviuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO