Companii

CEO-ul Smithfield, ingrijorat de situatia de la Timisoara

24.08.2007, 19:30 23

Grupul american Smithfield, cel mai mare producator mondial de carne de porc, cu afaceri locale de aproximativ 100 mil. euro in 2006, ar putea pierde peste 6 mil. euro din cauza focarelor de pesta porcina depistate la trei dintre cele 33 de ferme detinute in Romania.
Presedintele grupului american C. Larry Pope a apreciat ieri, cu prilejul publicarii rezultatelor financiare ale grupului american pe primul semestru din acest an, ca impactul aparitiei pestei porcine la ferme detinute in Romania asupra rezultatelor financiare va fi mai mare decat nivelul estimat initial, de 4-5 milioane de dolari, dupa ce un al treilea focar a fost confirmat.
Pana in acest moment au fost descoperite trei focare de pesta porcina in cadrul fermelor Smithfield din Romania, unul la ferma Cenei si doua la ferma Igris, ambele din judetul Timis. In aceste trei ferme, Smithfield detine aproximativ 53.000 de porci, care urmeaza a fi sacrificati prin incinerare.
Daca luam in considerare o greutate medie a unui porc de 75 de kg si un pret mediu pe kilogram de 4,2 lei (1,3 euro), pretul la care este vandut in prezent un porc viu, doar prin sacrificarea celor 53.000 de animale Smithfield Romania va inregistra pierderi de peste 5 milioane de euro. La aceste pierderi se adauga insa cheltuieli de cel putin 1 leu pentru fiecare kilogram de carne incinerat, amenzi de peste 267.000 de lei, pentru fermele care functioneaza fara autorizatie, cat si costurile achizitionarii incineratoarelor si costurile sistarii activitatii la abatorul din Timis pe o perioada de aproximativ doua saptamani.
Potrivit acestor calcule, pierderile Smithfield Romania ar putea depasi suma de 6 mil. euro, insa ar putea fi chiar mai mari.
Reprezentantii grupului american nu s-au pronuntat insa cu privire la pierderile inregistrate pana in prezent.
Pesta porcina aparuta in fermele Smithfield apasa cu atat mai mult asupra rezultatelor companiei cu cat anul trecut mai multe entitati fiscale din cadrul grupului au trecut pentru prima data pe profit, Smithfield Procesare inregistrand un profit net de 17,7 mil. lei (5 mil. euro), fata de o pierdere de 22,8 mil. lei (6,2 mil. euro) in 2005, iar Smithfield Romania un profit de 27,1 mil. lei (7,6 mil. euro), fata de o pierdere de 5 mil. lei (1,3 mil. euro) in anul precedent. Smithfield Foods este cel mai mare jucator la nivel mondial pe piata carnii de porc, grupul detinand in total aproximativ 16 milioane de porci si o cifra de afaceri de 11,9 miliarde de dolari (8,8 miliarde euro) la finele anului 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO